Голоси історії Павла Загребельного



23 серпня до100-річчя від дня народження видатного українського письменника Павла Загребельного у відділі абонементу бібліотеки-філії № 1 відбулась презентація книжкової виставки «Голоси історії Павла Загребельного». Творча спадщина письменника цікавить та приваблює читачів різного віку. У творчому доробку Павла Загребельного романи, повісті, публіцистичні та літературно-критичні статті, есе, п'єси, кіносценарії. Його твори перекладено 23 мовами, їх перевидають і читають до сьогодні, адже в них – про Україну і українців, починаючи з ІХ й закінчуючи ХХ століттям.

Павло Загребельний, перш за все, майстер історичного роману, тому на виставці представлені книги цього жанру. Це відомі та улюблені багатьма романи: «Диво», «Смерть у Києві», «Первоміст», «Роксолана», «Тисячолітній Миколай», «Євпраксія».



Свій перший роман «Європа 45» письменник  видав у 1959-му, а останній «Думки нарозхрист» – у 1998 році. У 60-х роках Павло Загребельний  очолював «Літературну газету» згодом «Літературна Україна», у 80-х – Спілку письменників України. Підтримував молодих прозаїків, поетів, тих, кого згодом назвали шістдесятниками

За сценаріями Павла Загребельного на Київській кіностудії ім. Довженка зняті художні фільми: «Ракети не повинні злетіти», «Перевірено – мін немає», «Лаври», «Ярослав Мудрий». Дворазовий лауреат Шевченківської премії – за романи «Первоміст» і «Смерть у Києві».







Коментарі