Літературні вітражі Володимира Лиса

26 жовтня відзначає свій 70-річний ювілей відомий український журналіст, прозаїк і драматург Володимир Лис.

Він є володарем  престижних літературних премій, серед яких титул "Золотий письменник України", багаторазовим призером "Коронації слова", автором "Найкращого роману десятиріччя за версією конкурсу "Коронація слова", кавалером ордена "За заслуги" III ступеня, "Людиною року", почесним громадянином Волині



Володимир Лис народився 26 жовтня 1950 року на хуторі поблизу села Згорани на Волині. 1977 року закінчив факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка. Служив у війську, працював журналістом у районних газетах Волині, Хмельниччини, Херсонщини, Рівненщини. У літературі дебютував як драматург, п'ять його п'єс було поставлено в різних театрах України, на українському радіо. Як прозаїк заявив про себе 1985 року. Член Національної спілки письменників України та Асоціації українських письменників. 


В доробку популярного українського письменника Володимира Лиса твори різних жанрів і тональностей – історичні романи-(квазі)біографії («Століття Якова» (2010), «Соло для Соломії» (2013)), своєрідні «саги поколінь» («Країна гіркої ніжності» (2015), «Діва Млинища» (2016)), іронічні романи («Іван і Чорна пантера» (2011)), романи-детективи («І прибуде суддя» (2004, 2018)). Усім творам притаманний суттєвий мелодраматизм, що поєднується з колоритним зображенням народного життя. Поряд з художніми творами є й автобіографічні: «Місяць, обмитий дощем» (2017) – збірка автобіографічних новел і есеїв та «Із сонцем за плечима. Поліська мудрість Пелагеї» (2014) – намагання Володимира Лиса передати в творчості образ і мудрість своєї бабусі.


Роман Володимира Лиса «Століття Якова» - один з найкращих творів, виданих за десять років організаторами конкурсу «Коронація слова». Він також увійшов до п’ятірки найкращих книг за версією ВВС. 


«Століття Якова» письменник «виношував» майже три десятиліття. Роман з’явився внаслідок циклу журналістський оповідей про волинян, котрі у 1939 році воювали з німцями у Війську Польському.
Образ головного героя Якова - це образ, створений із п’яти людей: діда автора Федора Кусько, земляка - односельця, прізвище якого не відоме, Андрія Тимощука, вояка із села Гаразджа, Федора Лонюка із села Бірки Любомльського району та Дениса Іванухи із селища Луків, які свого часу служили у Війську Польському, в УПА, у Червоній армії.


Майстер витонченого слова з кожним новим романом розкриває нові грані свого таланту.  Численні шанувальники творчості метра сучасної української  літератури з нетерпінням чекають зустрічі з новими творами ювіляра.


Твори Володимира Лиса пульсують океаном емоцій, поезією почуттів. Це своєрідна психотерапія, яка допомагає на деякий час відгородитися від однієї реальності і перенестися в іншу, літературну, мистецьку, культурну, цікавішу.













Дія авантюрного історичного роману «Маска» відбувається на початку XІX століття у багатьох країнах Європи. Йдеться про загадкову "людину в п'яти масках". Головний герой - грабіжник - виринає нізвідки й зникає в нікуди. Він з'являється на зібраннях аристократів Польщі, України, Німеччини, Трансільванії, наводить жах на присутніх та здійснює добре сплановані зухвалі пограбування.



Роман «Стара холера» про два боки кохання, про витримку, вірність й здатність опиратись обставинам, про боротьбу за нього й з ним. Володимир Лис у притаманній йому манері показує мінливість людських доль і те, як герої здатні посперечатися з долею. Його герої самі торують свої шляхи. Дуже цікавий роман. Рекомендуємо!







Коментарі