ЗООПЛАНЕТА

4 жовтня у всьому світі відзначається важливе міжнародне свято – Всесвітній день тварин, або World Animal Day. Цей день об’єднує людей у турботі та піклуванні про тваринний світ.

Цей день – нагода усвідомити людям свою відповідальність щодо тварин, можливість ще раз закликати суспільство захищати фауну. Відповідно до статистичних даних, за одну годину на планеті зникають три популяції тварин, за день – більш ніж 75 видів тварин та рослин.



Вперше цей день організував 24 березня 1925 року у Берліні відомий на ті часи письменник та захисник тварин Генріх Ціммерманн. Через 4 роки святкування було призначене на 4 жовтня. Ціммерманн займався цією справою та домігся успіху – через 2 роки у Флоренції на міжнародному конгресі однодумців з захисного руху було затверджене це свято. Дату обрано на честь Франциска Асизького – католицького священнослужителя, покровителя тварин, який помер саме 4 жовтня.


Відповідно до звіту Всесвітнього фонду дикої природи Living Planet Report за 2022 рік популяція диких тварин — ссавців, птахів, земноводних, рептилій і риб — з 1970 року скоротилися в середньому на 69%.


Під час війни тварини в українських зоопарках і в дикій природі дуже страждають від бойових дій. Їхні природні місця проживання забруднюються боєприпасами і хімічною зброєю, заповідні зони під окупацією не обслуговуються належним чином, а зоопарки знаходяться під обстрілами.










Коментарі