Провидець...

25 червня 2023 року  виповнюється  120 років від дня народження Джорджа Орвелла (Еріка Артура Блера) (1903-1950), англійського прозаїка. Письменник, створив чимало творів, але прославився він здебільшого завдяки роману з короткою назвою «1984». Цю книгу було визнано однією з найкращих антиутопій, і вона яскраво демонструє, куди може завести тоталітарне правління. 


У СРСР саме ім'я Джорджа Орвелла було нікому невідоме, тому що він вважався «шкідливим » письменником. При цьому його «1984» і «Скотний двір» були видані обмеженим тиражем для членів уряду. Джордж Орвелл писав не тільки художню прозу. Він опублікував чимало серйозних робіт із соціології та культурології. Також Орвелл написав 16 віршів.

Все життя Орвелл відкрито критикував ідею комунізму. Він добровольцем брав участь у громадянській війні в Іспанії, борючись в рядах республіканців. 

Коли Орвелл навчався в одному з найпрестижніших англійських навчальних закладів Ітоні, його викладачем був Олдос Гакслі.

Саме Джордж Орвелл першим застосував термін "холодна війна" в есе "Ви і атомна бомба", яке було написане 10 жовтня 1945 року.

Перший переклад "Колгоспу тварин" був здійснений українською мовою. Видання було призначене для українців, які перебували в окупаційній зоні армії США. Цю книгу Орвелл видав власним коштом і написав до неї передмову.

 



Коментарі