Вода - основа життя

 Генеральна асамблея ООН оголосила 22 березня Всесвітнім днем водних ресурсів.  

Всесвітній день води бере свій початок від Конференції з довкілля та розвитку, що мала місце у 1992 році в Ріо-де-Жанейро. Основною причиною святкування цього дня є швидке зменшення запасів питної води. Кампанія Всесвітнього дня води 2023 року проходить під гаслом «Прискорення змін» та заохочує людей вживати заходів у власному житті, щоб змінити спосіб використання, споживання та управління водою.



Незважаючи на те, що вода – найбільш поширена речовина на планеті, запаси прісної води не перевищують 2,5 % від загального обсягу води. Щорічне зростання чисельності населення планети майже на 80 млн., призводить до зростання потреб у воді. За даними ООН, вже сьогодні дефіцит води, включаючи потреби сільського господарства та промисловості, оцінюється  у 230 млрд.м3  у рік

Прісна вода перетворюється на дефіцитний ресурс, і, за висновками експертів, проблема дефіциту прісної води найбільш загостриться вже до середини ХХІ сторіччя.




  •  через хвороби, пов'язані з поганим водопостачанням, санітарними та гігієнічними умовами, щороку вмирає 1,4 млн людей, а у 74 млн – скорочується тривалість життя;
  •  сьогодні 2 млрд людей (кожна четверта людина у всьому світі) не має доступу до якісної питної води;
  • майже половина населення світу (3,6 млрд осіб) не мають безпечних санітарних умов;
  • 1,8 млрд осіб користуються послугами медичних установ, які не забезпечені базовим водопостачанням;
  •  у всьому світі 44 % побутових стічних вод не піддаються безпечному очищенню;
  • водно-болотні угіддя осушуються для потреб сільського господарства, причому з 1900 року їхня площа скоротилася більш ніж на 50 %.



Вода – це одне з найбільших багатств, вічна цінність, до якої ми повинні відноситися з великою повагою, не завдаючи їй шкоди.



Коментарі