Співець української слави і волі


9 березня 2023 року виповнюється 209 років від дня народження Тараса Григоровича Шевченка - поета, прозаїка, мислителя, живописця, графіка, громадського діяча, справжнього пророка. Він став символом боротьби багатьох поколінь українців за свободу та незалежність. Тарас Шевченко і сьогодні надає сили і надихає українців на боротьбу за свободу у війні з росією. Воля ― наша головна цінність. Вірші нашого видатного поета у часи війни з росією звучать по-особливому і несуть новий сенс життя.




Творчість Шевченка — багатогранна, як його талант. Він був і глибоким ліриком, і творцем епічних поем, і видатним драматургом та різнобічно обдарованим митцем. Шевченко написав 237 віршів та поем, із них 235 українською та 2 російською мовами.


Літературна спадщина Шевченка обіймає велику збірку поетичних творів «Кобзар», драму «Назар Стодоля» і 2 уривки з інших п'єс; 9 повістей, щоденник та автобіографію, написані російською мовою, записки історично-археологічного характеру («Археологічні нотатки», 4 статті та понад 250 листів.

                                           




З мистецької спадщини Шевченка збереглося 835 творів живопису і графіки, що дійшли до нас в оригіналах і частково у гравюрах та копіях. Її доповнюють дані про понад 270 втрачених і досі не знайдених мистецьких творів.
















Коментарі