Вінницький край

Вінницька область утворена 27 лютого 1932 р. згідно з постановою IV позачергової сесії ВУЦВК ХІІ скликання. До її складу увійшла 71 адміністративно-територіальна одиниця: два міста (Вінниця та Бердичів) і 69 районів..

З утворенням Житомирської і Кам'янець-Подільської областей (1937 р.) до них відійшла значна частина районів Вінницької області, округи було ліквідовано Вінниччина складалась на той час із 42 районів та двох міст обласного підпорядкування - Вінниці та Могилева-Подільського.


З часу проведення останньої адміністративної реформи, згідно з Постановою Верховної Ради України від 17 липня 2020 р. «Про утворення та ліквідацію районів», на Вінниччині утворені 63 територіальні громади, згруповані в 6 районів: Вінницький, Гайсинський, Жмеринський, Могилів-Подільський , Тульчинський , Хмільницький . Усього в області - 1504 населені пункти. Адміністративний центр - місто Вінниця.


Вінницька область займає площу 26,5 тис. км2 (що становить 4,4% території держави), протяжність із заходу на схід - 196 км, з півночі на південь - 204 км. З Вінниччиною межують Хмельницька, Житомирська, Черкаська, Чернівецька, Одеська, Кіровоградська, Київська області, Республіка Молдова.





Чисельність населення Вінницької області станом на січень 2022 р. - 1 млн 529,1 тис. осіб, в тому числі в міських поселеннях - 795,8 тис., в сільській місцевості - 733,3 тис.

За кількістю населення Вінниччина посідає 9 місце в Україні. Основна його частина - українці. На Вінниччині мешкають представники понад 130 національностей і народностей.




Вінницька земля - батьківщина багатьох обдарованих, яскравих і харизматичних особистостей, які стали гордістю не тільки національної історії та культури, але й увійшли до пантеону слави інших країн, усього людства.

Історія області – це частина історії Правобережної України. Територія Вінницької області заселена з найдавніших часів. На її теренах - понад 1,7 тис. пам’яток археології, з них 19 - національного значення

Коментарі