Життя та літературні шедеври Фредеріка Стендаля


23 січня виповнюється 240 років з дня народження одного з найяскравіших представників французької літератури ХІХ століття ‒ Фредеріка Стендаля. Письменника вважають засновником соціально-психологічного роману, та одним із найкращих письменників-психологів у світовій літературі.

Найвідоміші твори письменника: «Життя Гайдна, Моцарта і Метастазіо», «Рим, Неаполь і Флоренція», «Ваніна Ваніні», «Червоне й чорне», «Життя Анрі Брюлара», «Італійські хроніки», «Пармський монастир» назавжди стали окрасою світової літератури.

До юбілею письменника на абонементі філії відбулась презентація книжкової виставки "Життя та літературні шедеври Фредеріка Стендаля".


                                       


Стендаль почав свою літературну діяльність за доби Реставрації. У період панування феодально – клерикальної реакції він зберіг непохитну вірність ідеям французьких просвітників XVII століття. Особливо близькими йому були матеріалісти Дідро і Гельвецій.

Атеїст Стендаль визнавав єдиною основою всесвіту досвід, а єдиним джерелом пізнання – відчуття. Релігія, містика – усе надприродне, надчуттєве рішуче заперечувалося ним.



Понад усе Стендаль цінував силу логіки, могутність розуму. Як і просвітники, він вважав, що людину формує суспільне середовище.

Письменник був переконаний, що люди народжені для щастя. Він бачив у «гонитві за щастям» головну силу, від якої залежать вчинки й поведінка людини.

















Коментарі