Соборна. Вільна. Сильна.

 22 січня українці святкують важливе для держави свято — День Соборності України. 22 січня 1918 року на IV універсалі Центральною Радою було проголошено, що Україна стала незалежною державою. Рівно через рік (22 січня 1919 року) було підписано Акт злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР). Тобто за документом ці дві частини об'єднувалися в одну, щоб створити єдину державу. Назвали його просто "Акт Злуки".



Акт злуки спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням про становлення нації, а ідея соборності українських земель набула державного статусу. Об'єднання мало і практичний аспект, адже обидві держави потребували концентрації збройних сил та взаємної допомоги для захисту своїх територій.Об'єднання УНР і ЗУНР стало моделлю цивілізованого і демократичного збирання територій в єдиній суверенній державі. Консолідація базувалася на таких принципах, як історичне самоусвідомлення спільності, ідеали свободи і незалежності, добровільне волевиявлення, опора на власні політичні і матеріальні ресурси.


Акт Злуки увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Це була основоположна подія для українського державотворення


Коментарі