Подвиг. Перемога. Пам'ять...

8 травня, в Україні відзначається День пам’яті та примирення, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни.

Цей день присвячений пам’яті тих понад 80 мільйонів людей, чиє життя було обірвано насильством світового масштабу, людям усіх рас і націй, чоловікам і жінкам, воїнам і мирному населенню – усім загиблим і усім тим, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни. Тим, хто загинув на її фронтах, в окопах і тим, хто загинув під час бомбардувань, побував у полоні, концтаборах, чи просто зник безвісти у вихорі воєнного лихоліття.



У Другій світовій війні взяла участь 61 держава світу, а це − 80 % людства. Загальні втрати військових та цивільного населення під час війни за різними даними становлять від 50 до 75 мільйонів людей. З них приблизно від 8 до 10 мільйонів – українців. Це майже чверть усього тогочасного населення України.

Війна пройшла через життя кожної української родини і є вагомою складовою історичної пам'яті українського суспільства. З Україною пов'язані основні вирішальні події радянсько-німецької війни, адже на нашій території відбувалася майже половина стратегічних операцій та розгромлено 60,6% сухопутних сил німецької армії.




Коментарі