Мисливець за мікробами

16 грудня цього року  виповниться 155 років від дня народження видатного українського вченого мікробіолога, епідеміолога, дійсного члена Академії наук, першого президента Всеукраїнської академії наук Данила Кириловича Заболотного.

Академік Заболотний  зробив неоціненний  внесок у розвиток української і світової  мікробіології та епідеміології, заснував Інститут мікробіології та епідеміології, першу у світі кафедру епідеміології.  Опублікував понад 200 наукових праць, результати унікальних досліджень чуми, холери, тифу, імунітету людини в умовах інфекційних хвороб. 

Світове визнання Заболотному принесли дослідження біологічних властивостей збудників різних захворювань у виникненні й розвитку епідемій.




Данило Кирилович Заболотний народився в селі Чоботарка на Поділлі (нині — Заболотне Крижопільського району Вінницької області), у родині хлібороба та писарської доньки.

Данило Заболотний був фантастичною, багатогранною, цікавою до життя особистю, наділеною багатьма талантами.

Його життєвий шлях був нелегким, але яскравим, позначений значними результатами його невтомної праці та гідний світлої пам’яті. Ім’я Данила Заболотного стало в рівень з такими всесвітньо відомими іменами як І.І.Мечников, С.И.Боткін, М.І. Пирогов.


Д.К.Заболотний увесь свій запал, знання та вміння віддав врятуванню людства від епідемії чуми, холери, та інших інфекційних захворювань «Його робота – подвиг. Навіть короткий перелік його заслуг завжди вражатиме», - писав про нашого земляка І.І.Мечников.

Вчений нагороджений багатьма орденами та медалями: орденом почесного легіону Франції, орденом дракона III ступеня, медалями «Мукдена», «Ніколь»


Данило Кирилович Заболотний виховав 13 прийомних дітей.


Академік Д.К.Заболотний помер 15 грудня 1929р. Останніми словами Данила Кириловича були: «Діти мої дорогі, любіть науку і правду».

Згідно із заповітом, Д.К.Заболотного поховали у рідній Чоботарці, на батьківському подвір’ї, поруч із коханою дружиною Людмилою.




Коментарі