Українські народні обереги: українська хустка

 День української хустки (ДУХ) є неофіційним святом, яке відзначається з 2019 року щорічно 7 грудня з метою об'єднання жінок різного віку та фаху  для збереження українських традицій.

Ідея залучитися до флешмобу і сфотографуватися у хустках сподобалась відвідувачам нашої філії.


Хустка є символом прихильності, любові, вірності, прощання, скорботи, оберегом і важливим ритуальним предметом. Це — невід’ємна частина української культурної спадщини.

З давніх-давен хустка для українців була символом жіночності, вірності й кохання, а також оберегом. Дівчата та жінки носили її протягом усього року. При цьому хустина була обов'язковим головним убором заміжньої жінки.



За народною традицією, в Україні, коли дівчина виходила заміж, вона змінювала головний убір із вінка на хустку та відтоді постійно її носила. Відомі понад сто способів зав’язувати традиційну українську хустку.



Переселенка зі Сходу України Наталя Гайоха продемонструвала техніку зав'язування хустки на рідній Луганщині, як навчала її рідна бабуся.



Візерунки та кольори на жіночих хустках є символічними. Квіти — це життя, це наше майбутнє. Це те, що Україна буде квітнути, буде земля квітнути. Червоне  - то любов, а чорне - то журба. Зелене — це зело, що розквітає, це -  здоров’я. Кожен колір має своє значення.




Хустка - це завжди модно!


Приємний сюрприз до свята - подарунок письменника Михайла Пащенка - квітучий різдвяник.






 Мамина хустка  - дорога пам'ятка для Лідії Гнатенко






Коментарі