Консультації городникам: роботи в саду та городі в березні

 

Початок весни – період пробудження природи від довгого зимового сну. Адже саме зараз формуються основи майбутнього врожаю. З березня починається весняна обробка городньої ділянки.


 
Цвітіння пролісків - сигнал до початку обробітку землі (оранки, перекопування, культивації, боронування, розпушування).


У березні перевіряють насіння на схожість. Найціннішим вважається те, що проросло в перші дні. Як правило, насіння редису, ріпи, огірків, кабачків, капусти, моркви, салату, буряка, гарбуза, томатів проростає через 7–10 днів, а цибулі, петрушки, кропу – через 12–14. 




Час весняного рівнодення (22 березня), коли день із ніччю рівняється, кращий строк посіву багатьох овочевих і гілкових культур на розсаду. Зокрема, томатів. 

Існує чимало способів дезинфекції посівного матеріалу. Насіння капути прогрівають у гарячій воді при температурі ввід +50 до +60 градусів 20 хвилин; огірків, квасолі - у воді такої ж температури 2 та 6 годин відповідно. Цибуля-сіянка, уражена несправжньою борошнистою росою, перед висаджуванням надійно знезаражується на печі за температури +40 градусів 8-10 хвилин.

Гарні результати дає протруювання насіння в 1%-ному розчині марганцевокислого калію
(1 г препарату на 100 г води) У ньому протруюють насіння огірків, кабачків, патисонів, помідорів, перцю(15-20 хвилин, а потім 2-3 рази промивають у чистій воді).


Дехто з городників насіння помідорів знезаражує у нерозбавленому алое, що також сприяє підвищенню схожості. Насіння не промивають. З листя алое вичавлюють сік і в ньому витримують насіння у марлевих мішечках 20 хвилин.




З настанням теплих днів потрібно обрізати дерева і чагарники поки вони знаходяться в стані спокою, і бруньки ще не почали набухати. Так рослина і переживе менший стрес, і головне — не витрачатиме сили на те, що ви потім все одно відріжете. У молодому саду обрізка — це правильне формування крони, а у дорослому — видалення сухих, підмерзлих, уражених хворобами чи шкідниками і, взагалі, зайвих, загущаючих або зростаючих «не туди» гілок.




В період масових обрізок, можна ще запастися живцями для майбутніх весняних щеплень. Адже головна умова успішного щеплення — підщепи вже повинні прокинутися та почати вегетацію, а щепа (брунька, яка прищеплюється до іншої рослини) ще спати. Тому такі заготовки до слушного моменту і зберігають у холодному, але яке не промерзає, місці (холодильник) за температури 0…+5 градусів.




Чагарники вже можна теж обрізати. Адже, скажімо, смородина прокидається дуже рано, і її бажано різати, поки вона спить. В цей самий час можна її і розмножувати. Наріжте однорічні прирости, розділіть на живці з 2-3 бруньками і просто застроміть в землю, яка розтанула. Вважається, що це найкращий період для вкорінення.







Коментарі