Консультації городникам: міні-город на підвіконні

 

Зелень на підвіконні взимку — це красиво, нарядно і практично.

Доки грядки відпочивають до весни, город можна облаштувати на підвіконні. За наявності площі можна вирощувати навіть помідори та огірки. Однак найпростіше висіяти зелені культури з коротким періодом вегетації. Зазвичай їх вирощують на кухонних підвіконнях. Втім, головне, щоб їм вистачало світла.

Вирощені своїми руками кріп, морква, зелена цибуля та інша городина допоможуть взимку  наситити організм вітамінами.

А гарні вазони із зеленню стануть окрасою вашого балкону чи підвіконня.


Найпростіше новачкові на своєму підвіконні виростити зелень. Це будуть гарні декоративні рослини, які плюс до всього можна їсти. Сміливо можна купувати насіння петрушки або кропу, базиліка, м’яти, шпинату, лаванди або селери, будь-якого виду салату. Звичайно, в вирощуванні кожного виду зелені будуть матися свої нюанси, але, загалом і в цілому в цьому процесі не буде виникати якихось складнощів.



Вирощування цибулі

Найпростіше посадити на городі на підвіконні взимку для початківців звичайний ріпчаста цибуля на вигонку зеленого пера. Ось варіант посадки цибулі севка на зелень. Причому, плюсом цієї зелені є те, що її можна вирощувати не тільки в ящиках із землею, але в неглибоких контейнерах з водою.
У другому випадку важливо, щоб з водою стикалася лише нижня частина цибулини, а воду слід міняти кілька разів на день. Таким же способом, тільки виключно в землі, можна вирощувати часник на зелень.


Вирощування кропу з насіння:

Насіння потрібно замочити на добу в теплій кип’яченій воді. Бажано кожні 6 год воду міняти. Потім насіння підсушити і висадити в заздалегідь підготовлену, трохи вологий грунт.

Накрити ємність поліетиленом і на тиждень поставити в темне і тепле місце. Коли з’являться перші сходи кропу, переносити контейнер на підвіконня і вирощувати звичайним способом: трохи підсвічувати кожен день, регулярно поливати.


Порада! Кріп потрібно поливати рясно і намагатися, щоб температура повітря була в межах 18-20 градусів тепла. Якщо кожні 10 днів підсипати нове насіння, то можна буде ласувати свіжим кропом постійно.

Вирощування петрушки з насіння:

Насіння потрібно покласти у вологу марлю і відправити в холодне місце на тиждень. Марля повинна бути постійно зволоженою. Через тиждень загартовування насіння висадити на глибину десь в 0,5 см.

Прикрити горщик мокрою ганчіркою, поливати раз в декілька днів і чекати сходів. Коли насіння проросте, поставити контейнер на підвіконня. Петрушка не любить сухості, але і не переносить перезволоження. Тому, досить її поливати раз в чотири дні.


Що потрібно для вирощування овочів

Для кожного окремого куща потрібно багато землі. Тому, горщик повинен бути обсягом в 4-5 літри. Землю можна сміливо купувати в спеціалізованому магазині, не варто забувати про організацію додаткового шару дренажу. Можна сміливо садити помідори «Балконне диво»: вирощування вдома.
Процес вирощування  овочів  на підвіконні взимку :
  • насіння знезаразити, для чого потримати пару годин в блідо-блідо рожевому розчині марганцівки.
  • діставати з марганцівки лише ті насіння, що опустилися на дно. Їх викласти на суху тканину і дати висохнути.
  • висадити насіння в одноразові стаканчики. В один стаканчик можна класти до п’яти насіння.
  • коли з’являться сходи, прорідити їх, залишивши тільки найсильніші паростки. У кожній склянці в результаті повинен залишитися один кущ.
  • десь через місяць, можна пересаджувати кущик у великий горщик.
  • рослини поливати регулярно, але не перезволожувати.

Світловий день у овочевої культури має бути 10-15 годин. Без штучного освітлення не вийде дочекатися гарного врожаю



Коментарі