Новорічні поради від психологів

 


Новорічні свята –  чарівний  та дивовижний час. Рік що минає  можна назвати важким та непередбачуваним для більшості людей на планеті. Зовсім скоро завітає перший день 2021 року, який принесе нові можливості. Рекордна кількість людей потребує "перезавантаження", адже поточний рік переплутав думки та показав, наскільки важливо цінувати найголовніше.



Психологи радять відкривати нові сторінки свого життя, не боятися змін, та сміливо крокувати у майбутнє,  відпустити минулий рік і спланувати щастя у новому 2021 році.




«Важливо починати рік з позитивних думок та оптимістичних очікувань, адже саме від них залежить успішність справ в Новому році», – зазначають психологи.


До бою курантів слід пробачити тих, хто вас образив, та попросити вибачення у тих, кого образили ви. 

Хоча 2020 рік був важкий, подумки пригадайте та подякуйте йому за новий досвід та щасливі моменти, які він вам приніс.

Психологи радять залишити образи, злість, усі негативні моменти, які накопичились, в минулому році.


Новий рік — найкращий час для того, щоб створити теплі святкові традиції, які об’єднають усю сім’ю, від малого до великого. 

Створюйте нові традиції та дбайливо зберігайте ті, які прижилися у вашій родині. В традиціях – сила вашого роду. У кожній сім'ї напевно з'являться власні ідеї, а можливо, ви використаєте одну з наведених нижче.

1. Робити ялинкові прикраси всією сім’єю.
 Зібрати колекцію новорічних іграшок, створених своїми руками.

Щороку купувати по одній дорогій і красивій ялинковій іграшці на згадку (на папері написати, який рік і за яких обставин куплена, і вкласти в кожну іграшку). Можна зібрати колекцію для дитини з її першого Нового року.



2.  Напередодні нового року можна створити сімейну Новорічну карту бажань, в якій будуть зафіксовані всі сімейні заходи, заплановані на свята. Важлива умова: в усьому, що буде зображено на карті, бере участь вся сім'я. Карти потрібно зберігати та переглядати час від часу, згадуючи, який чудовий час ви провели разом.

3. Прекрасна традиція – позбутися від старого та непотрібного.  Складіть в одну коробку все, чого всі хочуть позбутися, і разом винесіть з квартири непотрібне. Позбавлятися можна не тільки застарілих і непотрібних речей, але і страхів, тривог. 

4. Кожен член сім'ї пише передноворічний лист собі. Описує плани на майбутній рік, мрії, бажання, дає собі обіцянки. Всі листи складаються у спеціальну скриньку. Відкрити її можна буде через рік, і прочитати лист самому собі – подивитися, чого вдалося досягти. Малюки замість листів можуть щось намалювати.





5. Заведіть «Щоденник року, який минає». Зібравшись всією сім'єю, ви можете записати туди всі найважливіші події, які сталися за рік. Дуже добре, якщо щоденник буде красиво оформлений та ілюстрований.

6. Щорічна новорічна фотосесія.

7. Можна організувати невеликий квест з пошуку новорічних подарунків.





8. Підписати кожному члену сім'ї листівку. І надзвичайно чудово, якщо сама листівка буде створена власноруч.

9. Традиційна новорічна страва, в приготуванні якої беруть участь всі члени сім'ї. Це може бути, скажімо, пиріг, прикрашений цифрами прийдешнього року плюс фото з пирогом у сімейний архів. Або невеликий відеоролик, на якому можна побачити всю сім'ю за приготуванням.




 В традиціях – сила вашого роду. Виростаючи, діти згадуватимуть саме ті моменти, коли вся сім'я була разом, а в хаті пахло ялинкою, апельсинами та щастям.

Чудових вам свят!























Коментарі