Новорічні свята: зимова казка, легенди, традиції


Новий рік – одне з найпопулярніших календарних свят. Цей день протягом століть щорічно відзначають, люблять і чекають люди, різні у своїх етно-національних традиціях і релігійних переконаннях.


В  Україні традиція новорічного святкування має особливо непросту та тривалу історію: наші прадіди у різний час святкували новий рік і в березні, і у вересні, і у січні. 


Традиційна новорічна обрядовісгь українців – це ціла низка зимових свят, серед яких виділяється період дванадцятидення з кульмінаційними точками 25 грудня (Різдво), 1 січня (Новий рік) і 6 січня (Хрещення) за старим стилем. 


На терени Київської Русі традицію святкування Нового року 1 січня  приніс цар Петро І у 1700 році, запозичивши її в Голландії та інших країнах Західної Європи. 



В Україні традиційним святковим символом на Новий рік тривалий час була не зелена ялинка, а «дідух». Виготовляли його з кулів або з першого зажинкового снопа. Кільканадцять пучків, окремо обплетених соломинками, ув'язували в пишний вінок. Свою обрядову роль він виконував протягом усіх різдвяних свят. Дідух символізував спільного предка.

 

Свято 1 січня стало для українців веселим світським святом, яке об’єднало нас з рештою світу: не лише однією спільною датою, а й традицією святкування. У свою чергу Новий рік 14 січня залишається невід’ємною складовою річного обрядового циклу українців та найповніше відображає традицію українського новорічного святкування, яке перекликається з міфічними та релігійними уявленнями поколінь предків та несе у собі глибокий символічний зміст. 


З моменту введення григоріанського календаря у 17 столітті, 31 грудня вважається останнім днем ​​року. Протягом століть у країнах світу встановлювалися різні новорічні традиції - забобонні, цікаві, незвичайні. 


Новий рік у Фінляндії — це свято, у якому реальність нерозривна з міфами і казками. Адже справжній Санта-Клаус, якого тут називають Йоулупуккі, живе у Лапландії. Саме звідси він вирушає на санях, запряжених оленями, до дітей всього світу. Фінам пощастило більше за інших — вони можуть прийти до Санти в гості і зустрітися з ним особисто.

Селище Санта-Клауса (Йоулупуккі).

У містечку Кемі щорічно на новорічні свята проводять популярний на увесь світ сніжно-льодовий фестиваль. Гордість фестивалю — найбільший у світі сніжно-крижаний замок LumiLinna, що займає територію до 20000 кв. м. Зводити його починають у грудні, використовуючи спеціальний сніг з морської води. Його розпилюють сніговими гарматами, обов’язковою умовою є морозна погода, від −10°C. Звісно чим температура нижча, тим снігова споруда виходить краща.




У  Греції  на новий рік печуть так званий Покровський хліб. На удачу пекар кладе всередину монетку. Хто монету знайде, може сподіватися на великий грошовий прибуток в новому році.













У Франції до дітей приходить не Дід Мороз, а дідок Пер Ноель в шубі, червоному ковпаку і дерев'яних черевиках. Пересувається він на ослику. Діти вірять, що Пер Ноель забирається в димохід і кладе їм гостинці в спеціально приготовлене для цього взуття перед каміном.

Дорослі в цей день танцюють у червоних ковпаках, дуріють, веселяться, жартують, обсипають один одного конфетті




Італійці під бій годинника викидають з дому старі і непотрібні речі, позбавляючись, таким чином, від проблем старого року. Вони вірять, що нові предмети, придбані натомість викинутих, принесуть їм успіх і щастя. Тут, як і в багатьох країнах, напередодні свята люди дарують один одному подарунки. На столі в цей день у кожній родині обов'язково присутні сочевиця, горіхи і виноград. Для того щоб удача супроводжувала у всіх справах цілий рік, потрібно обов'язково їх з'їсти.




В Китаї Новий рік відзначається в період між 21 січня і 21 лютого, тоді коли місяць завершує свій повний цикл, і настає молодик. Урочистості тут тривають 15 днів і закінчуються Святом ліхтарів. У заходах беруть участь і дорослі, і діти. З самого ранку люди прибираються в будинку, оскільки вважають, що чистота - це не місце для злих духів. На вулицях в цей час рябить в очах від яскравих святкових вогнів.





В Англії у свято Нового Року будинки прикрашають не тільки ялинками, але і гілочками омели. Їх розвішують всюди, навіть на лампи і люстри. Вінком з омели прикрашають і вхідні двері. Вважається, що ця рослина приносить у дім щастя і охороняє його мешканців від хвороб.


У Чехії  традиційно їдять коропів в новорічну ніч. Поширений звичай ділити яблука і по малюнку насіння передбачати майбутнє. Якщо розташування насіння нагадує зірки, все буде добре, якщо хрест - загрожує біда.



 



Коментарі