Творчі обрії Андрія Кокотюхи

17 листопада святкує 50-річний ювілей Андрій Кокотюха —  письменник і журналіст, член Української кіноакадемії та Асоціації письменників детективного і пригодницького жанрів. Його називають засновником українського готичного детективу. Андрій Кокотюха – багаторазовий переможець конкурсу Коронація слова, Вибір видавців Гранд Коронації-2010.  Кілька років поспіль входить до топ-10 авторів, чиї твори є лідерами продажів в Україні, за що відзначений як «Золотий письменник» (2012). 

 

Андрій Кокотюха відомий своєю надзвичайною продуктивністю - станом на 2020 рік він написав вже 80 художніх,  документальних та науково-популярних книг. Щороку  в Україні виходить 6 романів письменника. Книжки Андрія Кокотюхи видаються багатьма українськими видавництвами: «Смолоскип», «Кальварія», «Фоліо», «Піраміда», «Нора- Друк», «Зелений Пес».

Майбутній письменник народився  17 листопада 1970 року, в місті Ніжин. Його батько працював зварювальником, мати медсестрою, а Андрій мріяв стати бібліотекарем. Свій перший художній твір він написав у віці 7 років, і це була пригодницька казка про збройну боротьбу лісових звірів із піратами. 

Згодом Андрій Кокотюха закінчив факультет журналістики Київського університету імені Тараса Шевченка. Встиг попрацювати збиральником меблів,  різноробочим та муляром на будівництві. У 1993 році був одним із засновників Творчої асоціації «500». Працюючи у видавництві «Смолоскип» пакувальником книжок, у період з1994 по 1999 рік організував понад сто «гастролей» молодих українських письменників у сімнадцяти регіонах України. Був їх безпосереднім учасником.



Перше оповідання Андрія («Вільний день») опубліковане у 1987 році отримало приз читацьких симпатій журналу «Робітничо-селянський кореспондент». Перша видана книга - «Шлюбні ігрища жаб», 1996 рік.



Протягом 1999 -2006 років побачили світ книги Андрія Кокотюхи: «Повернення сентиментального гангстера», «Нейтральна територія», «Ментовский город», «Отработанний матеріал», «Мама, донька, бандюган», «Криминальная Украина», «Криминальная Украина-2», «Криминальная Украина-3», «Почему Украина не Россия» (автор-упорядник), «Любити живих» (у співавторстві з Максимом Розумним), «Повзе змія», «Тайны и загадки Украины», «Резонансные дела МВД» (в співавторстві з Костянтином Стогнієм), «Шукачі скарбів», «Юля» (автор-упорядник), «Темна вода», «Зоопарк або Діти до 16 років».


 Крім того,талановитий письменник написав низку журнальних публікацій,  повістей та оповідань. За однією такою публікацією режисером Григорієм Коханом знято фільм під назвою «Тупик» на студії імені Олександра Довженка. Крім згаданої вище, екранізовано також у 2008 році кіногрупою «Film.ua» детективний роман «Легенда про Безголового» (назва фільму «Тривожна відпустка адвоката Ларіної», режисер Олександр Стеколенко) а у 2009 році компанією «Fresh production UA» екранізовано триллер автора «Повзе змія» (режисер Максим Бернадський). В усіх випадках Андрій Кокотюха – автор або співавтор сценаріїв. Ювіляр написав сценарії для кількох документальних фільмів з циклу „Кримінальні історії” (ICTV), «Чужі помилки» (СТБ), «Стрингер» та «Одержимі» (1+1). Працював журналістом і сценаристом на проектах «Сніданок з 1+1», «Київський регіон», «Паралельний світ»,пише сценарії для проекту «Судові справи» 


Так, у 2013 році бестселером було визнано ще один історичний роман Кокотюхи "Червоний" (за даними видавництва "Клуб Сімейного Дозвілля" він навіть обігнав новий роман "Вітер у замкову шпарину" "короля жахів" Стівена Кінга).

Для створення такого роману потрібно багато матеріалу, але головне — натхнення й письменницький хист. Усього цього в Андрія Кокотюхи вдосталь. Він написав роман за два з половиною місяці. Матеріалами йому слугували мемуари повстанців, публікації українських істориків та розмови зі свідками тих давніх подій.

Твір про повстанця Данила Червоного, який десять років боровся проти окупантів, залишаючись невловимим. А коли чекісти таки переграли ватажка повстанців та відправили до виправного табору на Воркуту, той не падає духом, а піднімає бунт, ведучи братів по зброї до свободи. 

Книга складається з 3 частин - 3 зошитів. Це розповіді різних людей про командира загону УПА Данила Червоного.  Це радянський поліцейський, який працював на Волині і особисто зустрічав Червоного, агент КДБ, який заарештував українця і в'язень табору, в якому сиділи і воїни УПА.




Роман «Аномальна зона» з`явився після сезону роботи А. Кокотюхи як тележурналіста і сценариста на проекті «Паралельний світ». Місця з аномальними властивостями та більшість химерних персонажів, із якими спілкуються герої, мають реальних прототипів. Діалоги в романі – частково розшифровані реальні інтерв’ю.


Колишній "мент" Віталій Мельник і гадки не мав, у що "вляпується", коли йому запропонували роботу охоронця на одній із баз відпочинку. Якась невідома нечисть вбиває місцевих рибалок. І тільки в одному місці на Десні, яке назване Темними водами за й справді темну, майже чорну воду. Звичайно, у всяку чортівщину Віталій не вірив, та хіба копійка буває зайвою? Та й робота "не бий лежачого", заодно і відпочине, і сил набереться. Але, як з'ясувалося, відпочинком тут і не пахло. Під водою і справді живе якась потвора. Та дивно й те, що вбиває вона не усіх. Вібірково, так би мовити. А тут ще місцеві підкидають міфів і легенд про панича, русалок, мало того, ще є чутки про затоплений літак із золотом, з часів війни.



Ретросерія Андрія Кокотюхи



Друга книга про молодого українського сищика, який допомагає розкривати різноманітні справи на початку ХХ століття. Книга продовжує знайомити нас із неймовірними пригодами колишнього київського слідчого Платона Чечеля. Цього разу замішана рідна українська містика з відьмами, порчами і поробленням у мальовничій Полтавщині

Цікава детективна історія про відчайдушного адвоката, що потрапляє у Львів, тікаючи від Київської влади. І тут же, при обміні грошей, втрапляє в халепу, яка стає початком його пригод у цьому дивному місті. Погоні, бійки, вбивства, чарівна впливова дама, що постійно втручається в розслідування справи, єврей-дантист і його неперевершена дружина. Ну і красень Львів, як ще один головний герой. Чарівний, неповторний своєю атмосферою і жителями.

Львів початку 20 століття. Вбивство відомого в місті адвоката. Злочинців вирішує знайти його колега Клим Кошовий. Тільки от Клим, по суті, втік до цього міста з Києва. Адже там, на «великій Україні», в нього було занадто вже багато суперечок з владою. У Львові він сподівався почати життя з нуля, але відразу ж втрапив в халепу. Його не тільки пограбували батяри, але й запроторили до в’язниці. Там молодий адвокат і знайомиться з лікарем-стоматологом Шацьким. Саме цей чоловік допоміг Кошовому облаштуватись в місті.



VinBookFest - 2019

Андрій Кокотюха був  учасником  і гостем книжкового фестивалю у Вінниці. Читачі бібліотек та шанувальники творчості  письменника на VinBookFest  мали змогу  поспілкуватись з автором популярних романів, придбати улюблені та нові  книги письменника  з авторським підписом 









Вітаємо Андрія Кокотюху з ювілеєм!





Коментарі