Поради городникам: роботи в саду і городі у жовтні

 

Жовтень - важливий місяць для садівників і городників, в цей період закладається основа майбутнього врожаю. Пропонуємо корисні поради для городників зі сторінок періодичних видань "Розумне господарство", "До землі з любов'ю" та "Порадник господаря", які передплачує наша філія.




У жовтні завершується збір зимових сортів яблук і груш. Після цього дерева починають готувати до зими і наступного сезону. Плодові дерева обробляють від шкідників і грибкових захворювань. При цьому використовують:  5% розчин сечовини для яблуні і груші;  3% розчин бордоської рідини - для черешні, вишні, персика, сливи. Також виконують огляд кори на предмет тріщин, відшарувань, наявності чорного нальоту. При виявленні останнього, поверхню обробляють 3% розчином мідного купоросу. У сонячний день виконують побілку стовбурів розчином вапна і глини в співвідношенні 2: 1. Це захистить кору від шкідників, і сонячних опіків. 





Жовтень – пора пересаджування дерев, кущів, квітів та очищення території. Середина місяця – оптимальний час для висаджування плодових кущів і дерев. Саджанці добре приживаються у вологому і теплому після літа ґрунті та встигають адаптувати кореневу систему до зими.





Осінь – найкращий час для заготівлі живців, якщо необхідно розмножити плодові рослини. Живці заготовляють в кінці вересня – початку жовтня і прикопують їх на грядки похило. Зверху живці утеплюють товстим шаром мульчі або лапника.


Восени висаджують малину, смородину, аґрус і суницю.


Можна вкорінювати чагарники повітряними відводами – восени нижні гілки пригнути до землі, пришпилити металевими скобами і присипати грунтом.

Наприкінці вересня-початку жовтня можна провести посадку саджанців плодових дерев і чагарників. Коріння декоративних чагарників і багаторічних квітів потрібно мульчувати товстим шаром торфу або сухого перегною.







Проводячи осінні роботи в саду і городі, необхідно присвятити увагу підгодівлі й оздоровленню грунту. По грядках потрібно розсипати перегній, при необхідності внести вапно, азотно-фосфорні добрива і перекопати, не розбиваючи грудки землі – це посприяє загибелі коренів багаторічних бур’янів і збагаченню грунту киснем.


На початку жовтня, коли виноград вже входить до стану спокою, саме час зайнятися його підживленням..

Біля куща на відстані 50 см. від штамба копають яму глибиною близько 70 см.(можна глибше). Висипають 1-2 відра перегною, виливають відро води і засипають землю назад у ямку і утрамбовують. Через осінь (тобто через два роки) викопуємо яму з іншого боку і за такою ж технологією повторюємо процес. При такому підживленні (саме викопування глибокої ямки) підрізають з одного боку коріння винограду. Відновлюючись, воно харчується цим підживленням. Також працює і через рік з іншого боку. Таким чином, відбувається омолодження куща винограду.

На поверхні залишається невелике заглиблення, куди стікатимуть опади. Земля вбере вологу, насичуючи поживними елементами. Такого живлення рослині вистачить на 3-4 роки. Кущ добре плодоноситиме і менше хворітиме.



Коментарі