Тваринний світ Землі

Щороку 4 жовтня  у світі відзначають Всесвітній день тварин (World Animal Day) — міжнародний день, спрямований на привернення уваги людства до прав тварин та їх добробуту, так як щодня тварини опиняються на межі зникнення.



Ідея Міжнародного дня тварин була вперше проголошена німецьким письменником та зоозахисником Генріхом Циммерманом. Він організував вперше громадські зібрання з цієї нагоди 24 березня 1925 року у Берлінському палаці спорту. А вже у 1931 році міжнародний конгрес прихильників руху захисту прав тварин, який проходив 
у Флоренції одноголосно ухвалив пропозицію оголосити 4 жовтня всесвітнім днем тварин


Дата проведення Дня тварин була вибрана на честь дня пам’яті відомого католицького священика Франциска Ассизького, померлого 4-го жовтня 1226-го року, котрий вважається в католицькій культурі покровителем тварин.


Перше товариство захисту тварин з’явилося в Англії в 1824 році. У 1978 році в Парижі, в будівлі ЮНЕСКО, урочисто проголосили Декларацію прав тварин. У 1981 році створено Всесвітнє товариство захисту тварин, у складі якого більше 300 організацій з усього світу. У 1986 році Рада Європи прийняла Конвенцію про захист експериментальних тварин, а в 1987 – про захист домашніх тварин. У багатьох країнах домашні тварини давно вважаються повноправними членами сім’ї.  

В Україні День захисту тварин святкується починаючи із 2000 року.


Згідно зі статистикою, щогодини з лиця Землі зникають безповоротно три види тварин. Щодня зникає більше 70 видів фауни і флори. За 25 останніх років біологічне різноманіття Землі скоротилося більше ніж на третину.


В багатьох країнах світу тварин давно вважають повноправними членами суспільства: вони мають свої права, медичне обслуговування, щоденне "меню" тощо.
В Італії, згідно із законом, кожного, хто залишить кішку або собаку, буде притягнуто до кримінальної відповідальності. У разі доведення провини людині, зокрема, загрожує тюремний строк до 1 року і штраф у розмірі 10 тис. євро.

У Гонконзі людину, яка жорстоко поводиться із власним вихованцем, штрафують на близько 25 тисяч доларів і трирічне ув'язнення.





В Індії корову вважають священною, але й низка інших тварин має право недоторканності. У всіх штатах країни, крім Джамму і Кашміру, заборонено полювати. За одноразове порушення загрожує до 7 років в'язниці та штраф до 10 тис. рупій. 



Дельфінів взагалі прирівнюють до особистостей. Такий статус надало їм Міністерство навколишнього середовища та лісів Індії, яке зазначило, що китоподібні є інтелектуальними і дуже чутливими. Отже, вони повинні мати якісь "особливі права" і не виступати в розважальних шоу.



В Україні було законодавчо посилено покарання за жорстоке поводження з тваринами. Тепер за знущання над вихованцями, побої та інше насильство, а також позбавлення їх напризволяще або порушення правил утримання можна отримати не тільки серйозний штраф, а й потрапити за ґрати від 3 до 8 років.















Коментарі