Хай теплою буде осінь життя

 

Щорічно 1 жовтня у світі відзначають Міжнародний день людей похилого віку. Це свято покликане звернути увагу людства на потреби старшого покоління. Свято встановили в 1990 році відповідно до ініціативи Генеральної Асамблеї ООН. 

Згідно з міжнародною класифікацією, людиною похилого віку вважається особа, яка досягла 65 років. Таких людей в усьому світі близько 700 мільйонів, а це майже кожна десята людина на Землі.


“Старість – це період, коли молодіє дух, — писав Святий Кароль Юзеф Войтила, — це привілейована епоха премудрості, породжена безцінним досвідом, що накопичувався роками”.

Молодість духу – це те, що наповнює серця любов’ю до близьких, а досвід – безцінними знаннями, що передаються наступному поколінню. Народ, який втратив зв’язок з минулим, забув традиції та історію, позбувся поваги до старших, тих, хто наживо несе цю історію у пам’яті, перестає існувати.





В цей День людей похилого віку ми мимоволі замислюємося, а чи існує він, такий вік – «похилий». Адже на Сході кажуть: «Комусь роки приносять мудрість, комусь – старість».


Папа Римський Іван Павло ІІ у своєму листі до людей похилого віку (від 1 жовтня 1999 року) влучно зауважував, що літні люди допомагають поєднати теперішнє з минулим, вони є хранителями колективної пам’яті, обраними тлумачами сукупності загальних ідеалів та цінностей. Вони передають у спадок все найцінніше, що накопичили за своє життя. Їх практичний життєвий досвід, невичерпна енергія, оптимізм та активна громадська позиція повинні стати взірцем для молодих людей.

Літній вік людини – зовсім не означає, що вона нікому не потрібна, нінащо нездатна. Навпаки – те що може літня людина, не по силі більш молодим. І мова зовсім не про сили і енергію, яка властива молодому поколінню, а про досвід і терпіння, наполегливість та здатність досягати поставлених завдань, ментальної гнучкості й толерантності, яка присутня у більшості літніх людей.


За даними ООН, до 2050 року число тих, кому за 60, сягне 2 мільярдів людей. В Україні налічується 6,9 млн громадян віком від 65 років. На думку експертів, зростання числа літніх людей у світі свідчить про поліпшення якості життя в цілому, що саме по собі є значущим досягненням. Попри це, у багатьох країнах, що розвиваються, старіння, як і раніше, пов’язане зі слабкою соціальною захищеністю і падінням рівня доходів.


                                  

        Цей день – символ єдності і спадкоємності поколінь

           Нехай близькі люди завжди  будуть оточені турботою і теплом!



Коментарі