Життя стривожений акорд : Анатолій Гарматюк

Гарматюк Анатолій Панасович народився 14 січня 1936 р. на Вінниччині в селі Мигалівцях Барського району, в сім’ї вчителів. Навчався в загальноосвітніх школах на Хмельниччині (с. Хмелівка Городоцького району, де родина перебувала окупаційний період), Закарпатті (м. Ужгород, куди у 1946 році були переведені на роботу батьки). Середню школу закінчив із золотою медаллю на Тернопільщині (м. Чортків, куди батьки також були переведені у 1949 році). Здобув освіту гірничого інженера у Київському політехнічному інституті (диплом з відзнакою, 1958 р.) та філолога в Донецькому державному університеті (1969 р.).





На Донбасі Анатолія Гарматюка звела доля з молодими українськими поетами-початківцями, які відвідували клуб молодого літератора "Обрій", серед яких найяскравішою постаттю був також вінничанин,  незламний борець за волю України - поет Василь Стус.

У 1972 році подружжя Гарматюків переїздить до Вінниці. Саме тут Анатолій Панасович створив "Вінницький курінь гумористів ім. Степана Руданського" і був одностайно обраний його отаманом. Курінь об'єднував гумористів Вінниччини і був асоційованим членом Міжнародної асоціації гумору і сатири "Весела Січ". Він був також ініціатором започаткування Свята Степана Руданського на Вінниччині – відомого українського класика, безсмертного автора співомовок, яке з 1981 року і до сьогодні щороку проводиться у Хомутинцях та Калинівці.



Основою і джерелом творчості Анатолія Гарматюка була скарбниця української національної духовності, щирого гумору і дотепів, з якої він черпав наснагу для творення нової сатири, гумору, співомовок, усмішок, притч, байок, гуморесок, жартів.


Крім гумористично-сатиричних творів, поет працює в галузі літературознавства, журналістики, епістолярії, мовознавства. Його перу належить праця про українську мову - "Рідна мово моя", в якій він пише: "Через мову відбувається засвоєння кожною людиною культури свого народу і естафета духовних цінностей від покоління до покоління..."










За життя Гарматюк А. П. видав 22 книги загальним тиражем 430750 примірників. Вони розійшлися по всіх областях України, а також дарувалися українцям, з якими у Гарматюка були зустрічі та спільні виступи і які проживали у США, Канаді, Австралії, Аргентині, Франції, Польщі. На ці книги у періодичних виданнях опубліковано біля 60 рецензій і відгуків.
Твори Анатолія Гарматюка публікувалися в 76 колективних збірниках Донецька, Києва, Москви, Одеси, Вінниці, Чернівців, Харкова, а також у Кабардино-Балкарії (Нальчик), Башкирії (Уфа), Білорусії (Мінськ), Ставрополі (Росія). Його твори вміщені в 11 репертуарних збірниках для естради видавництва „Мистецтво” та Міністерства культури України.
37 журналів та альманахів (по назвах) прикрашав гумор А. Гарматюка. Він був постійним автором таких відомих і авторитетних журналів, як „Перець”(тираж 2-2,5 млн. прим. кожен журнал), „Україна” (тир. 200-250 тис.), „Донбас” (тир. 27-30 тис.), „Вітчизна”, „Дніпро”, „Жовтень”, „Соціалістична культура”, „Крокодил” (Москва, тир. 4,5-5 млн.), „Вожык” (Мінськ, тир. 150-200 тис.) та ін.




Анатолій Гарматюк - лауреат літературних премій імені Степана Олійника, імені Микити Годованця, імені Степана Руданського, один з переможців Першого республіканського фестивалю гумору і сатири „Вишневі усмішки” (1980р.), неодноразово був переможцем республіканського конкурсу на кращі літературні твори для естради. У 2001 році став одним з переможців Всеукраїнського конкурсу „Байка-2001”. Нагороджений Грамотою Президії Верховної Ради України (1986).
 Залишена ним величезна літературна спадщина уклалася у 10 томів, які повністю упорядковані, систематизовані й підготовлені до видання. В них увійшли віршовані та прозові гумористично-сатиричні твори, праці з літературознавства та мовознавства, журналістика та публіцистика, епістолярна спадщина, аналітично-бібліографічні матеріали

Багато віршів, зокрема гумористичних поет присвятив рідному Поділлю
На сьогодні у м. Вінниці з 2007 р. щороку проводиться конкурс гумору і сатири "Вінницька гуморина" ім. А.П. Гарматюка, а в Барському районі проводиться районний конкурс юних гумористів "Усміхніться, люди добрі!" імені А. Гарматюка.








Коментарі