Консультації городникам "Поради на часі: вересень"

Вересень – перший місяць осені, перші думки і перші турботи про вирощений врожай.

Пропонуємо корисні поради для городників зі сторінок періодичних видань "Розумне господарство", "До землі з любов'ю" та "Порадник господаря", які передплачує наша філія. Вересень – дуже насичений час для садівників і городників. До приходу справжніх холодів ще далеко, але і роботи, яку треба встигнути до цього зробити, теж немало. 





Листя, яке починає жовтіти на деревах – це знак для садівників, що можна починати посадку дерев і кущів з відкритою кореневою системою. Якщо ви придбали саджанці, на яких ще є листя, його потрібно акуратно видалити. Це зменшить випаровування вологи і збільшить шанси рослини прижитися. Звичайно, найкращий варіант, який гарантує 100% приживання, це покупка саджанців із закритою кореневою системою. 
Якщо у вересні у ваших плодових дерев продовжують рости пагони, то їх варто прищипнути. Це дозволить їм визріти і нормально приготуватися до зими. Під час сильних морозів вони не постраждають




У вересні, як і раніше, можна заготовлювати вже здерев’янілі живці ягідних (смородина і агрус) і декоративних (барбарис, спірея, дерен, бузок і ін.) чагарників і намагатися їх вкорінювати. Головна умова успішного вкорінення – постійна вологість грунту і зменшення випаровування вологи самими живцями.


Гарбуз - король городу. Гарбуз - одна з небагатьох дієтичних сочноплідних культур, плоди якої чудово зберігаються в домашніх умовах. Він здатен до дозрівання (доведення до стиглості після збору), тому гарбуз можна прибирати в першій половині вересня, до настання холодної погоди. Зберігають гарбуз у сухому, прохолодному місці при температурі +12...+15*С. При низькій температурі (нижче +10 С) і підвищенній вологості плоди гарбуза хворіють антракнозом, чорною плямистістю.



 У вересні прибирають насіннєву цибулю. Збирають, коли 50 % (але не більше) листя поляже на землю. Так як запізнення із збиранням, особливо у вологий період, може призвести до подальшого відновлення зростання, а це, у свою чергу, погано позначиться на зберіганні. Після викопування цибулю гарненько складають на грядці, щоб її просушити. У дощову погоду необхідно занести цибулю у сухе приміщення, укладаючи невеликим шаром на будь-яке природне полотно. Коли вона висохне, зрізують листя на три-чотири сантиметри вище шийки. Відбирають хворі або пошкоджені цибулини, а решту зберігають в сухому, добре провітрюваному місці.

Відібрану насіннєву картоплю необхідно виставити на світло для позеленіння, це додасть картоплі витривалості, та збереже її від хвороб і шкідників. Розділяють картоплю, як за правило на сорти.



Морку і буряк столовий найкраще зберігати в підвалі, присипавши його річковим піском. Дуже ніжна або дуже стара морква гірше зберігається, тому краще брати на зберігання середнього розміру (100-120 г), здорові, неушкоджені корнеплоди. При підвищенній температурі в підвалі корнеплоди часто починають рости, утворюються листя. Щоб цього уникнути, можна перед закладкою обрізати у корнеплодів верхівку і підсушити їх протягом доби. Збереження буде відмінним.




На початку осені можна підживити рослини мінеральними добривами. Але пам’ятайте основне правило: з другої половини літа в добривах не повинно бути азоту, тільки калій, фосфор і мікроелементи












Коментарі