Дивовижна ЗООпланета


Землю населяє понад 1,5 мільйона видів тварин. Насправді, саме таку кількість тварин вдалось дослідити та розділити на окремі групи, тому їх може бути й набагато більше. Серед величезної різноманітності живих істот перше місце за кількістю видів посідають тварини. Нема такого куточка на Землі, хоч трохи придатного для життя, в якому не було б тварин. Тварини живуть у найбільших глибинах океану — за умов вічної ночі і величезного тиску, зустрічаються на найвищих горах і високо в повітрі, пристосувалися до низьких температур Арктики і Антарктики та спеки й безводдя пустель й напівпустель.


Важко перебільшити значення тварин у житті природи і людини. Вони відіграють важливу роль у кругообігу речовин і трансформації енергії — процесах, які є обов'язковою умовою існування життя. До складу будь-якого біоценозу (ліс, луки, степ, різні водойми тощо) входять численні види тварин, які перебувають у складних взаємовідношеннях між собою, з рослинами, мікроорганізмами, неживою природою.


Встановлено, що головна причина загибелі багатьох видів тварин — зміни навколишнього середовища під впливом діяльності людей. Інтенсивне втручання людини в природну екосистему призвело до зменшення чисельності та зникнення багатьох видів тварин.


І те, що сьогодні у 100 країнах світу існує більш як 1100 заповідних територій, які займають величезну площу — понад 235 млн. га, що становить 1,6% всієї суші земної кулі, дає підстави сподіватись, що людство зуміє зберегти своїх "молодших", а водночас і "старших братів" — тварин. Сприяє охороні тваринного світу і міжнародне співробітництво вчених різних країн у галузі охорони навколишнього середовища, зокрема тварин.


Деякі тварини стали національною емблемою країн, їхні зображення зустрічаються на гербах і державних прапорах. У Сполучених Штатах Америки такою емблемою є білоголовий орлан. На гербі Гватемали красується квезаль — волелюбний птах чудової краси, а на гербі Нової Зеландії — безкрилий птах ківі. На гербах і державних прапорах Австрії, Ірану, ПНР, Ефіопії, Шрі Ланка та інших країн зображені орли та леви — як символи могутності.





Деяким тваринам вдячні люди споруджували пам'ятники. На Алясці у місті Ном стоїть бронзовий пам'ятник їздовому собаці Бальто, який у важку зимову негоду, залишаючи криваві сліди порізаних настом лап, доставив пакунок з лікувальною сироваткою, врятувавши людей від епідемії важкої хвороби. У Парижі височить пам'ятник сенбернару Баррі, який у Швейцарських Альпах відшукав понад 40 людей у снігових обвалах. В американському місті Солтк-Лейк-Сіті споруджено пам'ятник мартинам за те, що вони врятували поля в тій місцевості від нападу величезної зграї сарани. Встановлено пам'ятники птахам і в інших країнах: у Канаді — канадській казарці, у Франції і Великобританії — поштовим голубам.





Міжнародний день кішок відзначається у світі 8 серпня


Згідно з легендою, Ной молився Богу, просячи захистити їжу на Ковчезі від щурів. У відповідь на це Бог змусив лева чхнути, і з нього вискочив кіт. У світі живуть понад 500 мільйонів домашніх котів, існує близько 40 різних порід. Ранні предки сучасних кішок жили близько 30 мільйонів років тому. Вчені назвали їх «Proailurus», що на грецькому означає «перша кішка». Група тварин, до яких належать сучасні кішки, з'явилася близько 12 мільйонів років тому.


Мозок кішки біологічно ближче до людського, ніж мозок собаки. За емоції у кішок відповідають ті ж самі ділянки мозку, що і у людей. Кішки виробляють близько 100 різних звуків. Собаки - всього лише 10.


Хоча заведено вважати, що першими приручили кішок древні єгиптяни, найдавніша з відомих домашніх кішок недавно була знайдена в 9500-річній могилі на середземноморському острові Кіпр. Це випереджає згадки про кішку в єгипетському мистецтві на більше ніж 4000 років.


Хоча в багатьох частинах Європи та Північної Америки чорна кішка вважається поганим знаком, у Великобританіїта Австралії зустріч з чорною кішкою віщує удачу.


Найпопулярніша у світі порода кішок - Перська кішка, після неї йде Єнотова кішка (Мейн-кун) і Сіамська кішка.




Найбільша дика кішка на сьогодні - це Амурський тигр. Він може виростати більше, ніж 3,6 м в довжину (розміром з маленький автомобіль) і важити до 320 кг. Найменша дика кішка на сьогодні - це чорноногий кіт. Його самиці мають довжину менше ніж 50 см, і можуть важити всього 1,2 кг.


Першим котом, який побував у космосі, був французький кіт на ім'я Felicette (тобто Астрокіт). У 1963 році Франція запустила його в космос. Електроди, імплантовані в мозок кота, посилали неврологічні сигнали назад на Землю. Астрокіт пережив цей політ благополучно.



1 вересня відзначають День пам’яті видів, винищених людиною Обов’язок людства – зберегти тваринний світ Землі. Відновити природу значно складніше, ніж її знищити!

Коментарі