Консультації городникам: роботи в саду в серпні


Останній місяць літа багатий на роботи, які потрібно провести в саду, але все це сприяє збільшенню продуктивності, підвищенню якості врожаю. Серпень насичений різноманітними садовими роботами. До звичайних турбот про полив, боротьбу зі шкідниками та бур’янами додалися збір урожаю, його переробка, підготовка саду до зимівлі.



Досвідчені садівники на початку серпня на своїх деревах проводять окулірування. Ця маленька нескладна у виконанні хитрість допомагає збільшити плодючість культури і значно урізноманітнити смак. Окуліровка — це щеплення частини однієї рослини до іншої. Переваг у цієї процедури маса — це економія місця, супутніх швидшому росту дерева, починається активне розгалуження, трапляється, що цей метод є єдино можливим для розмноження. Для щеплення треба вибрати здорове, сильне дерево, яке вже давало урожай. Спочатку прищеплюють кісточкові рослини — черешню, вишню, сливу, аличу. Потім зерняткові — яблука, груші.



Після збору починається підготовка дерев до зими. Проводиться санітарна обрізка гілок, прибирання сухих і пошкоджених листя, видалення прикореневої порослі. Одночасно варто стежити за наявністю шкідників, адже якщо їх залишити на місці, вони прекрасно перезимують і продовжать свою діяльність в наступному сезоні.


У серпні починають готувати ями для осінньої посадки яблуні, груші, вишні і сливи. Чим довше ями будуть відкритими, тим краще "розпушиться" земля в них і стане більш проникною для коренів. Розмір ям - не менше 50 см в глибину, діаметр - не менше 60 см. На важких грунтах ями копають більшого розміру.




У серпні потрібно зробити побілку стовбурів — це не тільки своєрідна підгодівля, а й захист насаджень від шкідників.


Часто на листі можна помітити чорні плями — це парша. Щоб позбутися від неї садівники готують бордоською рідиною — суміш вапна і мідного купоросу. Такий засіб допомагає від грибкових захворювань. У цей період актуальна органічна підгодівля осінніх сортів плодових дерев. Добриво допоможе укрупнити плоди, поліпшити смакові якості. Дерева, які віддали врожай також потребують поживних речовинах для більш легкої зимівлі.


Належна увага варто приділити винограду. По-перше, обірвемо кінці лози. Цей нехитрий прийом допоможе направити основний потік поживних речовин саме в ягоди. Природно добре провести розпушування верхнього шару грунту, внести органічні добрива для наливу. Якщо деякі листя закривають грона, потрібно обірвати їх. Ягоди повинні отримувати безпосередній сонячне світло. Всі ці прості заходи приведуть до укрупнення винограду, до збільшення його соковитості.

Коментарі