Ювіляри серпня 2020 року: Рей Бредбері


22 серпня 2020 року виповнюється 100 років від дня народження одному з найвизначніших американських письменників ХХ століття Рею Бредбері (22 серпня 1920 – 5 червня 2006). За своє довге життя Бредбері написав 11 романів, понад 400 фантастичних повістей та оповідань, 21 п’єсу, а також інші літературні твори, кіносценарії, вірші, статті. Твори Бредбері сповнені оптимізмом та вірою в людство. Вони демонструють проблеми, які людям необхідно подолати, щоб рухатися у світле майбутнє.


Бредбері рано зрозумів, що хоче стати письменником – почав з того, що у 12 років не маючи достатньо грошей для придбання нових книг, написав продовження до «Великого воїна Марса» Берроуза. І до останніх днів кожного ранку сідав за рукопис, бо вірив, що кожний написаний твір продовжує йому життя. Останній роман автора із символічною назвою «Літо, прощавай» побачив світ у 2006 році. В одному з інтерв’ю Бредбері зізнався, що його заповітною мрією є подорож на Марс, і навіть жартома просив поховати його там в банці з-під капустяного супу.


«Коли мені було 19 років, я не міг вступити до коледжу: я був з бідної родини. Грошей у нас не було, тож я ходив до бібліотеки. Три дні на тиждень я читав книги. В 27 років замість університету я закінчив бібліотеку», - так Рей Дуглас Бредбері написав у своїй автобіографії.


З дитинства і до самої смерті Бредбері вважав книги найбільшим досягненням людства. "Жюль Верн був моїм батьком. Уелс — мудрим дядьком. Едгар Алан По доводився мені двоюрідним братом, він як кажан вічно мешкав в нас на темному горищі. Флеш Гордон та Бак Роджерс — мої брати і товариші. Ось і вся моя рідня. Ще добавлю, що моєю матір'ю, скорше за все, була Мері Уоллстонкрафт Шеллі, авторка "Франкенштейна".


У 1939-1940 роках Рей Бредбері видавав журнал «Футура фантазія». В 1942 року Бредбері вже повністю перейшов на літературний заробіток і в рік створював до 52 оповідань.


Всесвітня слава прийшла до Бредбері після публікації збірників, пов*язаних між собою новел про завоювання Марса, "Марсіанські хроніки". Умовна форма хронік ніяк не зв*язує фантазію автора (як і останні наукові дані про Марс), ведучого поетичну розповідь про руйнацію двох культур , почавшуся з ксенофобії та взаємного нерозуміння; про трагічну загибель мешканців Марса в результаті занесеної землянами епідемії ; про "першопрохідницьку" діяльність зневажливих до чужої культури американців; про загибель в результаті атомної війни залишенної їми на Землі цивілізації.


Іншою значною книгою Бредбері став роман-антиутопія "451 градус за Фаренгейтом".В світі майбутнього пожежні-карателі спалюють книги, визнані шкідливими всі до одної и замінені в побуті "балакаючими стінами".Фіналом світу, спалюючого Книгу, стає ядерна війна, а вцілілі в лісах дисиденты-вигнанники ("люди-книги") зберігають догораючу свічу знання, вивчивши всі заборонені книги напам'ять.


Навіть у похилому віці письменник продовжував писати свої фантастичні твори, але в 79 років Рей Бредбері переніс інсульт, в наслідок якого останні роки свого життя був змушений перебувати в інвалідному кріслі. Загалом у творчому доробку футуриста – 11 романів, найбільш популярними з яких стали роботи раннього періоду: «Марсіанські хроніки», «Вино з кульбаб» і «451 градус за Фаренгейтом». Також ще письменник створив 28 кіносценаріїв і 21 театральну п’єсу, які, можливо, ще чекають свого часу…

Коментарі