Консультації городникам: роботи в липні


Чарівний липень набирає обертів. Липень - «екватор» садового сезону. Цей місяць багатий на врожаї ягідних і овочевих культур. На городі - урожайний бум огірків. кабачків, патисонів. У саду - розмаїття ягід і фруктів: вишні, шовковиця, малина, абрикоси і персики, ранні яблука. І все треба встигнути переробити, заготовити запаси на зиму. Робіт додається з кожним днем. Садово-городні роботи в липні різноманітні - полив, підживлення, посів насіння і розмноження рослин. Пропонуємо корисні поради для городників зі сторінок періодичних видань "Розумне господарство" та "Порадник господаря", які передплачує наша філія.
Добрі поради від експертів:
  • Дозріває цибуля, вирощена на ріпку. Поливати й удобрюватити її вже не потрібно. Трішки спушіть (сухий полив). На такий "полив" цибуля формує міцні цибулини. І ще пір'я цибулі пригніть до землі - це сприяє тому, що цибулини краще наливаються і повністю визріють.
  • Огірочки будуть у серпні,якщо посіяти їх у липні. Адже дні зараз довгі і теплі що особливо "солодко" для цього овоча. Можна і розсаду виростити, так урожай не змусить себе довго чекати.
  • Більше приділяємо уваги формуванню кущів помідорів, прибираючи нові пагони (пасинки), направляємо силу куща на високий урожай і швидке дозрівання. Своєчасно підживлюємо. При можливості мульчуємо землю навколо стовбура томатів, що збереже вологу і послужить перешкодою для фітофтори та інших грибкових захворювань.
Кожному овочу - порція світла і тіні:
  • салат-латук вирощуйте в тих частинах городу, де сонячне світло прибуваєт 4-6 годин на день;
  • буряк і боби добре себе «почувають», коли ростуть у півтіні. Висаджуйте буряк по прямій лінії і в напрямку зі сходу на захід. У результаті овочі можуть зібрати максимальне сонячне світло для кращого росту;
  • броколі прекрасно росте в затінених місцях. Ви зможете виростити здорові плоди, навіть якщо ваш город не отримує сонячного світла;
  • цвітна капуста – тіньолюбний овоч, який може терпіти часткову тінь;
  • цибуля добре росте в тіні.
У липні посівні роботи ще не закінчені. Вивільнені грядки цибулі, часнику, зелені не слід залишати під бур'яни. На їх місце можна встигнути посадити інші культури - ріпу, редьку, моркву, редис. Сміливо досаджувати зелень - скоростиглі сорти можна підсівати кожні два тижні. У другій половині місяця висівають пекінську капусту. Для нормального росту їй потрібний короткий світловий день.

У липні повторно проводять проріджування сходів моркви, буряків та інших культур. Місце, що звільнилося швидко займуть «сусіди» - так садові рослини не будуть заважати один одному і конкурувати за харчування, а плоди виростуть рівними, великими, якісними.

Давші урожай кущі суниці та полуниці потребують особливого догляду. В першу чергу скошують старе листя рослин. Вони є джерелом поширення хвороб і шкідників. Саме під ними можуть ховатися кліщі та інші комахи. Старе листя накопичує на собі бактерії хвороботворних грибків, які пробудяться в відповідних умовах і зможуть заразити всі посадки. Обов'язково видаляють всі вуса - ці повзучі пагони відтягують більшу частину поживних речовин на себе. Ослаблені материнські рослини можуть погано перезимувати, закладуть малу кількість квіткових бруньок на майбутній рік. Залишені для розмноження вуса зрізати і відкидати ще рано: вони повинні надійно вкоренитися.

У цьому місяці збирають:
  • Капусту. Гострим ножем зрізують качани білокачанної і цвітної капусти, качани якої досягли необхідних розмірів і стиглості.
  • Ранню картоплю. Молоді бульби мають особливий смак і аромат.
  • Томати. Найсмачніші плоди - ті, що дозріли на кущах.
  • Огірки. Проводити збір плодів слід щодня, щоб не допускати їх перезрівання.
  • Ягоди. Полуниця закінчує плодоношення в першій половині місяця. В цей же час щосили радують ягодами кущі малини, шовковиці, черешні, вишні
Як позбутися слимаків на ділянці? Помічено, що зростання популяції слимаків відбувається в тепле і вологе літо. Крім того, що слимаки буквально знищують (притому без розбору) різноманітні рослини, то вони ще й шкідливі тим, що є активними непеносниками грибкових і вірусних хвороб. Зараз застосовують різні методи боротьби зі слимаками. Досить ефективні способи впливу на слимаків, як завжди, "відкрили" городники:
  • сухим порошком гірчиці посипати грунт під рослинами і місця між грядками;
  • у 10 літрах води розвести 150 грамів гірчичного порошку, поставити на 2 години у прохолодне місце. після обприскати всі сільськогосподарські культури протягом 2-3 тижнів з інтервалом 4 дні - і ви гарантовано позбавитеся шкідників;
  • змішайте в рівних пропорціях мелений перець, сіль і деревний попіл. Розсипте на грунт і розпушіть на глибину 5 сантиметрів;
  • обприскайте насадження розчином: 2 ст. ложки нашатирного спирту на 1 літр води. Обприскування необхідно проводити за сухої погоди і ввечері.

Коментарі