Ювіляри 2020 року: Андре Моруа


У липні виповнюється 135 років від дня народження Андре Моруа, класика французької літератури XX століття, автора знаменитих романізованих біографій Дюма, Бальзака, Віктора Гюго та ін., справжнього майстера психологічного роману. Письменник народився 26 липня 1885 року. Його справжнє ім'я - Еміль Саломон Вільгельм Ерзог. Андре Моруа походив із забезпеченої сім'ї, яка бігла до Нормандії з Ельзасу під час Франко-Прусської війни. Моруа навчався в Руанському ліцеї. Після школи він служив на суконній фабриці свого батька. У роки Першої світової війни Моруа відправився на фронт в якості перекладача і зв'язкового. У 1918 році він публікує свою першу книгу під назвою "Мовчазний полковник Брамбл", яка принесла йому чималий успіх не тільки у Франції, але також і в Британії і США.


«Щастя не в зовнішніх подіях. Воно в серцях тих, кого вони стосуються. Щастя — стан душі». (Андре Моруа)


Саме новела протягом усього життя була улюбленим жанром письменника. До збірки «Фіалки щосереди» увійшли новели різних років - справжні шедеври малої прози, дивовижні пофарбовані ліризмом, тонкою іронією, забезпечені несподіваною розв'язкою.


Книга «Мінливості любові» - істинний шедевр любовного роману, багато в чому є автобіографічною. Головні герої - Філіп Марсена і Ізабелла де Шаверні розповідають одне одному історію свого життя. І кожна сповідь - це пошук спорідненої душі, таємниця якої навіть для люблячого виявляється незбагненною.


"Листи незнайомці" - чудова книга на всі часи. Насолода для розуму і душі. На певних етапах життя кожному з нас потрібен наставник, який має за плечима багатий життєвий досвід, мудрість і готовий допомогти порадою. Саме Андре Моруа цілком підходить на цю роль і його "Листи незнайомці" явне тому підтвердження. "Листи незнайомці" - це листи-роздуми про життя, кохання, людську природу та багато інших важливих речей. Вони оптимістичні та життєствердні, сповнені поваги до жінки та окутані теплом і любов'ю автора.

«Джерело любові скоріше в нас, ніж у коханій істоті» (Андре Моруа).


«Ніколи не кажіть про себе нічого поганого. Це зроблять ваші друзі» (Андре Моруа).

Коментарі