Перлини архітектурної спадщинини


Щороку 1 липня українські архітектори та поціновувачі архітектурних шедеврів країни відзначають своє професійне свято – День архітектури України. День архітектури України святкується на підтримку ініціативи архітекторів та містобудівників, їх творчих спілок, працівників проектних організацій і місцевих органів містобудування та архітектури. В указі Президента України № 456/95 від 17 червня 1995 року йдеться: «Встановити День архітектури України, який відзначати щорічно 1 липня — у Всесвітній день архітектури».
Варто відзначити, що архітектура України має багато граней і стилів. Більшість архітекторів вважають, що вона «озвучена дзвонами». Історія храмового будівництва на території України налічує тисячоліття — це «кам'яний літопис», що відображає злети і падіння, війни і періоди духовного зростання від Київської Русі до нашої сучасності. При цьому старовинні українські церкви і храми були побудовані під впливом візантійського та романського стилів, готики, бароко і ренесансу.


В Україні налічується близько 14 тисяч пам’яток архітектури, 46 великих історичних культурних заповідників і більше 1000 об’єктів паркового мистецтва.


Найбільшу кількість пам’ятників архітектури можна знайти у Львові. Зокрема, в місті збережено близько двох з половиною тисяч пам’яток історії та архітектури. У 1998 році місто було внесено до світової спадщини ЮНЕСКО.



Костел святого Миколая, Київ. Архітектори: С. В. Валовський, Владислав Городецький.

Римсько-католицький собор в самому центрі Києва є унікальним витвором творчості українського архітектора Владислава Городецького, ім'я котрого стоїть на одному рівні з такими українськими легендами, як Тарас Шевченко, Андрій Шевченко та Карпенко-Карий.

.

Це будівля, яка немов простягається у небо двома стрункими вежами - є однією з найнезвичніших і найкрасивіших будівель старого Києва. Зведений у нетиповому для української столиці неоготичному стилі, Костел помітно виділяється на тлі інших будівель у центрі міста і неминуче вражає киян, та гостей столиці. Потреба в Римсько-католицькій церкві в Києві виникла ще в кінці 19 століття. У той час у місті проживало 40 тисяч католиків, і був лише один католицький храм - Олександрівський Собор, збудований у 1842 році і здатний вмістити одразу тисячу вірян.

У 1909 році в столиці було побудовано надзвичайно красивий Нікольський Римо-католицький Собор. Його будівництво велося під чуйним керівництвом відомого місцевого архітектора Владислава Городецького, автора фантастичних та загадкових будівель Києва, серед котрих також дивний, але дивовижний Будинок з Химерами. Побудована в готичному стилі, церква увібрала в себе кращі риси цього вишуканого стилю: легкість і витонченість пропорцій, гострі шпилі, ажурні стрілчасті вікна.


Найбільш прикрашений - західний фасад Костелу, де розташовані три вхідних портали, прикрашені барельєфами на релігійну тематику. Традиційне для готичних соборів вітражне рожеве вікно, з багатою ліпниною, розташоване над головним входом. У бічних галереях храму розміщені герби родин польських магнатів, які допомагали в будівництві Католицької Церкви. Як і більшість будівель Городецького, римо-католицький Костел Святого Миколая надзвичайно загадковий і навіть містичний.

Будинок із химерами.

Цегляна споруда з прикрасами міфологічних і мисливських сюжетів є головною архітектурною спорудою раннього декоративного стилю модерн. Проект створив Владислав Городецький у 1903 році як прибутковий будинок із помешканням для своєї родини. Скульптурні прикраси за власними ескізами виконав скульптор Еліо Саля. Назву Будинок із химерами отримав завдяки скульптурним прикрасам, тематикою яких є тваринний наземний і підводний світи, атрибути полювання та казкові істоти. Будинок спроектовано у формі куба: з одного боку він має три, а з іншого – 6 поверхів. Цікавим також є використання високого парапету на даху, що дозволило практично сховати покрівлю – перша будівля "без даху" в Києві.

Одеський національний академічний театр опери та балету.

Найстаріший оперний театр України був збудований у 1887 році архітекторами Фельнером і Гельмером. Фасад будівлі витриманий у стилі віденьського бароко, тоді як глядацька зала відтворена у стилі пізнього французького рококо. До речі, оперний театр у Одесі входить у список найбільш незвичайних визначних пам’яток Східної Європи за версією журналу Forbes.

Співочі тераси.

У селі Городнє Харківської області розташований цікавий об’єкт садово-паркової архітектури – «Співочі тераси». Вони є унікальною пам’яткою не лише України, а й Європи. Співочими терасами називають фруктовий сад, який розміщений у вигляді великого амфітеатру. Опинившись тут, ви почуєте неперевершену симфонію природи, у якій голос вітру поєднується зі співом пташок та шелестом дерев. Ще однієї особливістю цього місця є його дивовижні акустичні властивості. Людський шепіт на одному краю тераси прекрасно чується на відстані до 60 м. Секрет музичного дива ховається у цегляних стінах, в яких вбудовано спеціальні труби з різних матеріалів та різного розміру. Щороку восени на території амфітеатру проходить етнофестиваль під назвою «Співочі тераси».

















Пасаж (Одеса).
Історична будівля Одеси, в який розташовані готель і криті торговельні ряди, є пам’яткою історії та архітектури кін.19 – поч. 20 століття. Будівля пасажу була зведена у стилі модерн у 1899 році за проектом Л. Влодека. Будівля має 4 поверхи, на першому розташовані магазини, інші поверхи займає готель. Внутрішній двір оздоблений чисельними скульптурами. Адреса: м. Одеса, вул. Преображенська, 34/ вул. Дерибасівська, 33.

Чернівецький університет.

Чернівецький університет – шедевр архітектури епохи Габсбургів, окраса Чернівців. Таких досконалих архітектурних ансамблів на теренах країни зовсім небагато, його унікальність підтверджена включенням до реєстру світової спадщини ЮНЕСКО, його неосяжна, монументальна краса підкорює з першого погляду. Ошатна теракотова споруда зі стрункими вежами та кам’яним різьбленням зводилась майже 20 років (1864-1882 рр.) та втілила у собі еклектичне поєднання різних архітектурних стилів – від візантійських елементів до суворої романської масивності, від готичних вертикалей до мавританського ажуру. Святкові орнаментальні візерунки кольорової глазурованої черепиці дахів відтворюють тенденції національного мистецтва. Таке поєднання буковинських мотивів із помпезністю китайського шовку, венеціанських дзеркал та кольорового мармуру характерне і для внутрішнього оздоблення комплексу. 



Плоский будинок (Одеса).

Через незвичайну архітектуру будинок називають Картковим, Відьомським, Плоским, Будинком тіней, а також Будинком-стіною. Будівлю звели у 1889 році за проектом архітектора Д. Климова у стилі ренесанс і еклектика. З фасадної сторони будинок видається звичайним. Однак якщо подивитися на нього збоку, здається, що він не має бічної стіни. Насправді секрет будівлі полягає в особливій конструкції: будинок зводили за часів царської Росії і у процесі будівництва не вистачило коштів. Аби не зупиняти роботи, архітектор вирішив звести дві стіни та зробити будинок трикутним. Адреса: м. Одеса, пров. Воронцовський, 4.

Палац Потоцьких (Львів).

Палац Потоцьких був збудований у 1880 році у стилі бароко за проектом французького архітектора Луї Альфонса Рене Доверн’є. Згодом проект модифікували львівські архітектори Юліан Цибульський і Людвік Балдвін-Рамулт і реалізували під своїм керівництвом. Будівлю розміщено на місці невеликої садиби – старого палацу Потоцьких 1822 року. Адреса: м. Львів, вул. Коперника, 15.

Музей «Писанка».

Адреса: проспект В'ячеслава Чорновола 43б, Коломия, Івано-Франківська область, Україна. Архітектурна споруда у формі найбільшого у світі писанкового яйця висотою 14 м та діаметром у 10 м стала візитівкою Коломиї. Це єдиний у світі музей писанкового розпису, що приваблює відвідувачів з усіх країн… Ця культурна установа збудована у вересні 2000 р. спеціально для збереження і експонування творів писанкового розпису – писанок. Писанка – це зазвичай куряче або гусяче яйце, розписане за специфічною технологією воском і зафарбоване природними чи аніліновими фарбниками. Традиція такого розпису в гуцульському регіоні сягає глибин багатовікової історії й становить унікальне надбання творів мініатюрного живопису, де збережено орнаментику з язичницькими символами.

Кіностудія Victoria Film Studios (с. Гурівщина).

Будівля однієї з найбільших кіностудій України зведена у вигляді великого замку з каменями біля підніжжя та численними вежами. Несвідомо тут виникають асоціації зі справжнім Діснейлендом. Вхід у будівлю прикрашають стилізовані скульптури з фільмів Чужий і Хижак, висота яких понад 3 метри. Загалом територія кіностудії займає 36 га. Екскурсії тут не проводять, проте можна насолодитися красою зовні. Адреса: Київська обл., с. Гурівщина.

Коментарі