Клуб органічного землеробства: поради до часу


На дворі - перший мясяць літа. Грядки рясніють плодами суниці та полуниці. Роботи у червні в саду та городі чимало. Продовжуємо ділитись корисними порадами для садівників та городників зі сторінок періодичних видань: "Диво-земля", "До землі з любов'ю", "Добрий господар", "Розумне господарство", "Порадниця".
З кінця травня до половини червня (залежно від сорту) квітує виноград. У цей період лозу не можна підливати взагалі. Від надлишку води на лозі осипається зав'язь. До середини червня висаджують саджанці винограду в горщиках. Бажано садити в ряду декілька сортів для кращого запилення вітром.
Поради від виноградаря:
  1. Починати вирощувати лозу варто не з гібрідних форм, а із сортів.
  2. Найкращий для вирощування винограду південний, південно-східний, південно-західний схил. Добре освітлення для виноградної лози обов'язкове. У холоді чи в затінку не варто садити лозу. На зиму лозу краще вкривати чорною плівкою, щоб і сонце не нагрівало, і мороз не дошкуляв.
  3. Виноградна лоза - живий організм, у якому важливі всі "органи". Якщо немає достатньої площини листків, не буде і ягід. На одне гроно в середньому мають "працювати" 18-20 листків.
  4. При облаштуванні виноградника важливо правильно зробити шпалеру. Вона має бути двоплощинною і під зріст господаря - тоді й працювати буде легше, не доведеться "гнути спину". Найкращий напрям рядів у винограднику - з півночі на південь.
  5. Грунти для лози підходять будь-які, тільки не кислі. Кислим навіть вапнування не допомагає - там краще вирощувати лохину чи інші культури.
  6. Не поспішайте завантажувати лозу урожаєм. Першого року на кущі залишають одне-півгрона. На другий рік - від 2 до 4 грон залежно від розміру. На 4 рік вже можна давати навантаження до 15 кг.
  7. Якщо оси сідають на грона - ягоди достиглі й без хімії.


Потреба огірків у воді під час росту й особливо під час формування плодів дуже велика.. До цвітіння огірки краще поливати вранці (до 10-ї години), а під час цвітіння і плодоношення - через 2-3 дні по 6-12 л. на 1 кв.м. залежно від погоди. Вода має бути тепла (23-25 градусів).
Якщо холодна погода тривала 3-4 дні, і огірки в цей час ви не поливали, то потім їх можна полити водою, нагрітою до 55-60 градусів, але тоді лише під корінь, не допускаючи потрапляння води на листя. 

Не можна поливати огірки сильним струменем зі шланга, бо внаслідок такого поливання грунт розмивається, і пошкоджуються корені, листя та стебла. Поливати треба лише грунт а не рослини.


Огірки підживлюють коров'яком або пташиним послідом. Однак слід пам'ятати, що огірки не люблять великих доз добрив.


Червень - найкращий час, щоб почати закладати компост. Найбільшого поширення набув у нас збірний компост. Заготовляючи його, використовують бур'яни (до утворення насіння) і рештки здорових рослин (уражені хворобами спалюють); вносять у компост і сухе листя, побутове сміття, тирсу й інші відходи. Бур'ян мокрицю під час прополювання виривають із коренем і відразу ж закладають у компостну купу, щоб швидше перегнивало.


У саду у червні формуються зав'язі плодів майбутнього врожаю. Тож у цей період особливо важливо дати деревам і кущам досить вологи, щоб запобігти обсипанню зав'язі. У посушливу погоду сад поливають, приблизна норма - 2-4 відра для молодого і понад десять - для дорослого плодоносного дерева.

Визначити, чи вистачає дереву води, можна по молодому приросту: якщо до кінця червня молоді пагони виросли не більш як на 20 см.. йому явно не вистачає вологи й живлення. Вважається нормою - за перший літній місяць вони повинні вирости майже на 50 см.

Найбільш вологолюбна культура серед ягідних чагарників - смородина. Її поливають, домагаючись змочування грунту на глибині не менш як 0,5 метра. Дуже корисно замульчувати грунт навколо ягідників грубим шаром перегною. Це зменшить випаровування вологи й послужить додатковою поживою.


Коментарі