Бібліотеки Європи. Частина 2


Триває Рік Європи в Україні. Продовжуємо знайомитись з історією та культурою європейських країн. Пропонуємо другу частину віртуальної подорожі дивовижними бібліотеками Європи.
Національна бібліотека Чеської республіки – Клементінум. Країна: Чехія, місце Прага. Рік заснування: 1622. Фонди: 6 919 075, 21 204 рукопис і 4200 інкунабули. Клементінум називають «бароковою перлиною Праги», і це, безумовно, пов’язано з багато прикрашеним інтер’єром його бібліотеки, позолотою та приголомшливими спіральними колонами. Споруда, яка була побудована в 1722 році, тепер служить Національною бібліотекою Чеської Республіки і її стелю прикрашено твором Яна Гебла (Jan Hiebl), який славить навчання та мудрість.




Бібліотека «Мозок», Німеччина. Філологічна бібліотека Берлінського університету була спроектована в 2005 році відомим англійським архітектором Норманом Фостером. 5-поверхова будівля, яка зовні нагадує яйце, вміщає 750 тисяч книг та 650 читачів. Тут зібрані праці з філології, мовознавства та літературознавства. Сама будівля є результатом перебудови вже існувавшого на цьому місці комплексу. Конкурс у 1997 році виграла фірма Нормана Фостера. За формою створена споруда нагадує людський мозок як символ розуму і знання, тому в народі його охрестили "Берлінський мозок".


Всередині всі поверхи бібліотеки розділені хвилеподібно, і нагадують людський мозок. Завдяки прозорій зовнішній оболонці будівля отримує сонячне світло.






Австрійська національна бібліотека. Країна: Австрія, місто Відень, заснована у 1368 році. Фонди: 7 905 150 примірників. Колись палац Хофбургів у Відні був резиденцією імператорів, але сьогодні, являючись офіційним будинком президента країни, він також вміщує дивовижні 7,4 мільйона примірника в Австрійській національній бібліотеці. Оригінальна королівська колекція знайшла постійну домівку у палаці, коли придворна бібліотека була побудована між 1723 і 1735 роками, спочатку під керівництвом архітектора Йоганна Бернгарда Фішера фон Ерлаха (Johann Bernhard Fischer von Erlach), а пізніше будівельними роботами займався його син Йоганн Емануель Фішер фон Ерлах (Johann Emanuel Fischer von Erlach). Однією з найбільш характерних рис Австрійської національної бібліотеки є величезна фреска на стелі, яку створив художник Даніель Гран (Daniel Gran). Купол також прикрашений статуями скульптора Пола Струделя (Paul Strudel) які віддають данину габсбурзьким правителям.




Австрійська національна бібліотека розташовується в приміщеннях палацу Гофбург, колишній резиденції імператорської родини Габсбургів. Тут зберігаються примірники усіх австрійських видань, книги австрійських авторів, виданих за кордоном, а також твори про Австрію. У колекціях зберігається понад 7,5 млн примірників книг, 180 тис. папірусів, найдавніший з яких датований XV століттям до нашої ери. Крім того, тут знаходяться рукописи, старовинні й рідкісні книги (наприклад, «Віденська Книга буття» 6-го століття), карти, глобуси, картини, фотографії, автографи, плакати, партитури відомих композиторів, таких якБрукнер та Штраус. Також бібліотека відома тим, що тут зберігається близько 8 тис. інкунабул. При бібліотеці функціонує Міжнародний музей есперанто та інтерлінгвістики.


Бібліотека має універсальний характер, проте в ній переважає література гуманітарних дисциплін.Твори особливої популярності охоплюють головну у світі колекцію «Глобус», рідкісні книги, що датуються IV століттям, предмет програми ЮНЕСКО «Пам’ять світу» (Віденський Діоскрид, ілюмінований рукопис VI століття), а також колекцію карт із датами назад до 16 століття.

Веннесельська бібліотека та дім культури. Країна: Норвегія, місцерозташування Веннесла, заснована у 2011 році. Розташована в муніципалітеті Веннесла, будівля цікавої форми є не лише публічною бібліотекою, й місцем для зустрічей та кафетерієм. Бібліотека зроблена з серії дуг, або «ребер», які підтримують дах. Концепція будівлі походить від ребер скелета кита. Задум належить норвезькій компанії Helen&Hard, яка використовувала інноваційну конфігурацію в дизайні самої бібліотеки. Двадцять сім ребер, виготовлених з деревини та фанери, вбудовані в приміщення, в кожному з яких є вбудовані полиці та куточки для читання.



Навіть більше, бібліотека є не просто красивою, але й екологічною і комфортною (вертикальне затінення сонця та отримання великої кількості денного світла). Закінчена у 2011 році, бібліотека була відзначена в наступному році нагородою за кращу національну споруду.


Бібліотека Трініті-коледжу, Ірландія. Бібліотека Триніті Коледжу в Дубліні ( Trinity College Library, Dublin; Leabharlann Choláiste na Tríonóide, Baile Átha Cliath — університетська бібліотека Триніті Колледжу, заснованого 1592 року. Найбільша й найважливіша бібліотека Ірландії з фондами, що становлять 5 млн томів. Бібліотека має право обов'язкового примірника всіх публікацій на території Ірландії. За свою історію бібліотека розширилася на цілий ряд будівель, чотири з яких розташовані на території університетського кампусу, а ще одна філія розташована в будівлі Шпиталю святого Джеймса (St. James's Hospital).


Бібліотека Трініті Коледжу є домом для найбільшої колекції книг в Ірландії. Хоча бібліотека насправді складається з чотирьох окремих будівель, Стара бібліотека, побудована в 1592 році, є однією з найважливіших туристичних пам’яток Ірландії. Основна кімната, відома як Довга кімната, довжиною понад 200 футів створена приблизно у 1733 році ірландським архітектором і інженером Томасом Бургом (Thomas Burgh) і вкрита пілястрами з мармуру та темного дерева. Одразу після завершення Довга кімната мала рівну стелю, але дах був піднятий, щоб вмістити більше книг. Мармурові погруддя письменників, філософів також надихають на міркування і читання.



Будівля Старої бібліотеки була споруджена в 1712—1732 роках за участі головного інженера та генерального інспектора фортечних укріплень британської корони Томаса Бурга (Thomas Burgh). Книжки було роташовано на верхньому поверсі, аби вберегти від можливих повеней. Сьогодні тут розташована знаменита «Довга Зала» (Long Room), приміщення завдовжки 64 м та завширшки 12 м. Довга Зала має два яруси: головний поверх і галерею. Залу прикрашає імпозантне склепіння з колонами. Перед книжковими полицями встановлено бюсти видатних письменників і вчених.


За свою історію бібліотека розширилася на цілий ряд будівель, чотири з яких розташовані на території університетського кампусу, а ще одна філія розташована в будівлі Шпиталю святого Джеймса (St. James's Hospital).

Бібліотека сера Дункана Райса Абердинського університету, Шотландія. Відкрита в 2012-му році бібліотека зберігає понад 250 тисяч книжок та манускриптів, і розрахована на 1200 користувачів одночасно. Бібліотека сера Дункана Райса – нова бібліотека університету Абердіна. Бібліотека має дизайн XXI століття і величезний спіральний атріум у центрі. Вона привернула багато уваги до ряду особливостей, які були включені в її дизайн.





Спіральний атрій освітлює всі вісім поверхів – будівля також має фотоелектричні комірки на своєму даху для перетворення енергії світла безпосередньо в електрику.


Абердинський університет (University of Aberdeen) — старовинний університет в Абердині. Заснований у 1495 році, третій за віком університет Шотландії і п'ятий найстаріший в Британії. Сучасний Абердинський університет виник в 1860 році після злиття Королівського коледжу (King's College) зі Старого Абердина та Коледжу Марішал заснованого у 1593 році, що розташовувався у новому Абердині.


Абердинський університет входить до числа 150 найкращих університетів світу і має гарну репутацію в галузях природничих і технічних наук та права.

Бібліотека Ель-Ескоріал, Іспанія. Бібліотека займає одну будівель монастирського комплексу Ескоріал, що належить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і вважається найвидатнішою пам’яткою іспанського Ренесансу. Стелю бібліотеки прикрашають фрески роботи Пеллегріно Тібальді.




Палац Ескоріал має три бібліотеки всередині: одна розташована за хором базиліки: інша, у самому монастирі, розподілена по келіях та кімнатах ченців. І, нарешті, Королівська, яка є публічною. Це була перша бібліотека на континенті, яка відійшла від середньовічного дизайну. Будівля бібліотеки була зведена за проектом архітектора Хуана де Еррера (Juan de Herrera). Пізніше його ідею надихнувся архітектор бібліотеки Ватикану. Еррера також брав участь в декоруванні книжкових шаф бібліотеки. Бібліотека розташована у великому залі, що має 54 м в довжину, 9 м в ширину і 10 м у висоту, з мармуровою підлогою, розписаним фресками стелею і декорованими шафами зі шляхетної деревини.

Коментарі