Городникам на замітку: поради Клубу органічного землеробства


Розпочалися весняні клопоти у городників та дачників. Продовжуємо друкувати перевірені та корисні поради садівникам та городникам зі сторінок періодичних видань: "Диво-земля", "До землі з любов'ю", "Добрий господар", "Розумне господарство", "Порадниця" та практичні поради керівника клубу "Органічне землеробство" Браніцької Ніни Іванівни.
  • Для того, щоб захистити цибулю та картоплю від нематоди треба посадити поряд з ними календулу, настурцію, чорнобривці. цикорій. Квіти цих рослин відлякують також багатьох шкідників капусти.
  • У фруктовому саду, який плодоносить більше 6 років корисно посіяти в якості зеленого добрива люпін, віку, горох, фацелію.Важливо тільки залишити приствольні круги. Ці сидерати по цінності дорівнюють якіісному перегною.
  • Агротехніка органічного землеробства спрямована на збереження та відновлення гумуса у грунті. Він робить його родючим, який утворюється винятково внаслідок розкладення органічних залишків. Органіку можна вносити в землю за допомогою чотирьох основних способів: мульчуванням, посівом сидератів, компостуванням та улаштуванням теплих грядок.
  • Насіння цибулі, петрушки, моркви, буряків поган при їх замочуванні потрібно добавляти у воду борну кислоту. Розрахунок такий: на 1 літр води достатньо взяти 0,2 гр., тобто на кінчику ножа.
  • Використовуйте відвар від картоплі. Відваром можна поливати рослини в саду або будинку. Крохмалиста вода стимулює ріст і зміцнює коріння. Удобрювати таким чином рослини можна раз на 1-2 тижні. Тільки пам'ятайте: відвар не повинен містити сіль.
  • У огіркових рослин коріння розташовані від стебла на всі сторони на відстань до 2 метрів. Тому при підживленні варто вносити добрива по всій ширині грядок.
  • За бананове підживлення подякують квіти - як вуличні, так і кімнатні. Існує багато рецептів, як з бананової шкірки приготувати добрива, але ми підкажемо простий спосіб підживлення: поріжте шкірку ножицями і закопайте в землю. І все.
  • Гарні сусіди на грядках: роза поряд з часником. Салат, капуста, смородина, томати - з майораном і шалфеєм. У капусти в друзях- картопля, салат, буряк, селера. Огірки дружать з горохом і укропом.

Коментарі

Дописати коментар