Скарби музейні

18 травня музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято. Міжнародний день музеїв з’явився в календарі в 1977 році, а І з 1978 року цей день відзначається щорічно, більш ніж у 150 країнах. Потенціал музеїв продукувати важливий досвід для людей будь-якого походження є центральним у плані їхнього значення для суспільства.Вони демонструють свою актуальність у політичних, соціальних та культурних реаліях сучасності. Запрошуємо відвідати музеї світу.
Мистецька Велика Британія – це не лише монументалізм і пафосні колони, а й відомі на весь світ музеї. У одному з головних музеїв Європи й світу можна знайомитися з повним циклом розвитку мистецтва, старт якого сягає пари мільйонів років. Твори з онлайн-колекції мають звуковий супровід із поясненнями, до того ж їх можна збільшувати до досить великих розмірів. Серед особливо цінних експонатів – зібрання творів Мікеланджело, його зібрання графіки та гравюр. 

Стоунхендж.

Багато хто мріє побачити його на власні очі, але все одно між каміннями прогулятися не вдасться – заборонено й огороджено мотузками. Наживо милуватися цим місцем сили можна з відстані, не меншої за 10 метрів, тож подумайте – чи не ліпше вирушити у віртуальну екскурсію. Так ви роздивитеся загадкові експонати невідомого походження зі значно ближчої відстані.

Музей Ван Гога, Амстердам.


Зрозуміло, чиї роботи виставлені в цій галереї. Звісно, подивитись є на що – тим паче, що панорама доволі гарна. Проте описи до експонатів не надто розлогі, відтак вважається, що онлайн-версія розрахована більше на тих, хто вже знайомий із творчістю маестро. Але навіть якщо ви завітали на екскурсію з цікавості - розчаровані не будете.

Музей Rijksmuseum, Амстердам.

Про цей музей неможливо не згадати. Вже хоча би тому, що він – лідер у Google Arts and Culture. Приємно вражає й захоплює навігація – просто з вулиці ви потрапляєте у приміщення неймовірного дизайну. Онлайн-версія музею познайомить користувачів із усією історією мистецтва Голландії, не оминувши творчість таких маестро, як Рембрандт і Вермеєр. Але, спланувавши віртуальну екскурсію, запасайтесь часом: у розпорядженні музею онлайн – понад 150 тисяч експонатів.

Альбертіна, Гофбурґ, Бельведер, Шенбрунн, музей історії мистецтв і музей Swarovski — ці інституції відомі далеко поза межами Австрії. Проте, окрім великих зібрань, в країні є безліч невеликих, часто дуже цікавих музеїв. Отож у нашій добірці - топ-5 найбільш незвичних музеїв Австрії, де буде цікаво і дітям, і дорослим.

Іспанія й сама як музей – не перестає справляти враження дивакуватою архітектурою, яку можна розглядати годинами. Та чи варто говорити, що неповторний темперамент і менталітет тутешніх неабияк вплинув на характер мистецтва цієї країни. Звісно, знайомитися з ним можна і онлайн.

Музей Ґуґґенгайма, Більбао.

В рамках духовного відродження міста Більбао наприкінці 1980-х баскська влада спільно з Фондом Соломона Гуггенгайма вирішили відкрити музей сучасного мистецтва. Американсько-канадський архітектор Френк Гері виграв конкурс на проект будівлі музею, який відкрив свої двері в жовтні 1997 року. Дивовижна споруда розташована на березі річки Нервіон у старому промисловому центрі міста. Вкриті титановими пластинами стіни музею створюють враження незвичайної рослини або фантастичного корабля. Творіння Гері миттєво стало сенсацією і отримало високі оцінки серед колег архітектора, зокрема Філіпа Джонсона, який назвав музей "найвидатнішою будівлею нашого часу".

Музей сучасного мистецтва, що містить чи не найбільше зібрання творів іспанських та зарубіжних художників. Серед колекцій – оригінали пензля Клімта, Шиле, Пікассо, твори видатних модерністів й експресіоністів. В онлайн-версії – посилання на книги з мистецтва, звідки можна збагатити ерудицію щодо диваків сучасного мистецтва.

Музей Прадо, Мадрид.

Іспанія – батьківщина багатьох художників, які вміють справляти враження й мислять інакше, аніж інші люди. На сайті музею Прадо - епічні твори Босха, Гойї, Веласкеса. Всього в віртуальній колекції зібрано 11 тисяч експонатів.
 
Королівський музей Онтаріо, Канада.

Це найбільший канадський музей природної історії, мистецтва та культури, в стінах якого зберігається понад шість мільйонів експонатів. До оригінальної будівлі музею в стилі неоромантизму в 1930-ті роки додали східне крило, а в 2007-му дизайн-студія Даніеля Лібескінда розробила новий вхід у будівлю, який отримав назву "Кристал Майкла Лі-Чина" (на честь мецената, який пожертвував гроші на його будівництво). Будівлю охрестили "символом нового Торонто XXI cтоліття".

Музей Сумайя, Мехіко.

Приватний музей і інститут культури, створений в 1994 році, має дві будівлі, розташовані на площах Лорето і Карсо в Мехіко. Останню будівлю, відкриту в 2011 році, спроектував мексиканський архітектор Фернандо Ромеро, а втілили його проект Ове Аруп і Френк Гері. Всередині 46-метрової споруди, вкритої 16 тисячами алюмінієвих шестикутників, розташований музей, на шести поверхах якого представлено експонати з Мексики і Європи, в тому числі найбільша за межами Франції колекція робіт Родена.

Музеї Ватикану.

Музеї Ватикану відкрив Папа Юлій II в XVI столітті. Музейний комплекс містить 52 галереї і є одним з найбільших у світі. У музейній колекції релігійного живопису і скульптури зберігаються твори Рафаеля, Тиціана та Караваджо. Найвідомішими із залів музею є Галерея карт і Галерея гобеленів, а також славетна Сикстинська капела, стіни якої прикрашені роботами багатьох видатних майстрів, зокрема, Перуджино і Боттічеллі, а склепінчаста стеля розписана Мікеланджело.
 
Національний художній музей, Осака.

Нова будівля музею, спроектована архітектором Сезаром Пеллі, відкрилась у 2004 році на місті оригінальної споруди 1970-их. Більша частина музею, який містить переважно післявоєнні твори мистецтва, знаходиться під землею за винятком входу і вестибюлю. Архітекторська студія Пеллі розробила вражаючий дизайн входу в музей – конструкція зі скла і сталі нагадує стеблі річкового очерету або бамбуку, що міцно переплітаються.

Google Arts and Culture - це проект, завдяки якому всі, хто має інтернет, можуть відвідати найцікавіші музеї світу онлайн.

Коментарі