Шедеври літературної Європи




До Дня Європи та Року Європи в Україні підготовлено до уваги наших користувачів віртуальну книжкову виставку "Шедеври літературної Європи". Пропонуємо переглянути декілька улюблених творів письменників різних Європейських країн, якими захоплюються вже декілька поколінь українців. 
"Будь-яке кохання хоче бути вічним. У цьому і полягає його вічна мука". Еріха Марія Ремарк
"Три товариші" - твір німецького письменника-романіста Еріха Марія Ремарка (1936). Роман належить до "Золотого фонду світової літератури ХХ століття". Один з найвідоміших творів Ремарка, написаний у 1936 р., але є дуже популярним і до сьогодення. Війна обпекла душі людей, і рани ще не загоїлись. Але все можна подолати, коли поруч є два товариші та кохана. Найвідоміший твір Ремарка - мабуть, найкрасивіша історія людських почуттів. "Три товариші" входить до трилогії романів Ремарка про трагедію «втраченого покоління» — молодих людей, які стали жертвами страшної й жорстокої Першої світової війни. Він витримав декілька екранізацій, перша була здійснена в США у 1938 році за участю самого автора і американського письменника Френсіса Скотта Фіцджеральда


Шарлотта Бронте (псевдонім Каррер Белл) - англійська письменниця і поетеса. Яскрава представниця англійського романтизму і реалізму. Авторка популярних романів "Джейн Ейр", "Шерлі", "Вчитель", "Емма" Вона вважається однією з найталановитіших представниць школи Теккерея. Володіла дивовижною здатністю яскраво і реалістично передавати в творах те, що їй доводилося бачити і відчувати.

Історія маленької сироти, котра повсякчас стикається із несправедливістю та неприйняттям, впродовж сторіч зворушує серця багатьох. Адже попри всі негаразди героїні вдається зберегти і честь, і гострий розум, і вірність своїм прагненням та переконанням. У дорослому віці, шукаючи кращої долі, Джейн стає гувернанткою і починає нове, майже щасливе життя в Торнфілді. От тільки привабливий та багатий душею господар, містер Рочестер, щось від неї приховує. Роман став метафорою жіночої шляхетності й сили в світовій літературі.


Сатиричний роман видатного чеського письменника (1883-1923) - блискуча антиімперіалістична епопея, в якій з великою художньою силою виражено протест простої людини проти війни і насильства. Це справжній "історичний малюнок певної доби". Книжка, яку хочеться мати вдома.


Моріс Дрюон - французький письменник, член Французької академії, міністр культури Франції (1973-1974). Його авторству належать понад 50 романів, драматургічних поем і п`єс. Історичний цикл гостросюжетних романів "Прокляті королі", де змальовано події історії Франції XIV століття приніс письменнику всесвітню славу та популярність.


Історичні романи Генрика Сенкевича, одного з найталановитіших та найшановніших письменників польської літератури, лауреата Нобелівської премії 1905 року, залишаються до цього часу одними з найбільш цитованих творів. Як визнаний класик, він і тепер викликає інтерес у, читачів і глядачів, оскільки екранізації його романів упродовж ХХ–ХХІ ст. користуються неабияким попитом.

Події, до яких звернувся Г. Сенкевич в романі «Хрестоносці», мали величезне значення як для історії Польщі, так і для сусідніх з нею слов'янських і балтійських народів, що стали об'єктом німецької феодальної агресії. Це вирішальний етап боротьби проти Тевтонського ордену, коли відбулася знаменита Грюнвальдська битва 1410 року, було зломлено могутність і призупинено експансію розбійницької держави


Умберто Еко (1932-2016) - відомий італійський письменник, вчений і філософ. Його роман "Ім’я рози", опублікований у 1980 році, одразу ж став супербестселером. Книгу перекладено багатьма мовами, і ­сьогодні вона вважається класикою світової літератури. "Ім’я рози" - захоплююча детективна історія, органічно вплетена в реальні історичні події ХІV століття.


Агата Крісті - англійська письменниця, майстриня і одна з найвідоміших у світі представниць детективного жанру, творець класичних персонажів детективної літератури - Еркюля Пуаро та міс Марпл. За кількістю перекладів (понад 100 мовами світу) і сумарним накладом друкованих видань (понад 2 млрд примірників) книги Агати Крісті посідають третє місце в історії після Біблії та творів Вільяма Шекспіра. В творах Агати Крісті практично немає сцен насильства, калюж крові і брутальності.


Французький письменник-реаліст Оноре де Бальзак (1799-1850) у грандіозній епопеї "людська комедія" створив цілісний художній світ, в якому втілились у певні образи найгостріші проблеми, моральні і філософські протиріччя. Повість "Гобсек" відноситься до циклу творів "Сцени приватного життя". Свій остаточний вигляд і назву повість отримала у1835 році, органічно увійшла в "людську комедію" і стала в ній одним з ключових творів. Проблема "вічних життєвих цінностей" та людських пристрастей яскраво розкривається в образах, створених Оноре де Бальзаком у повісті "Гобсек".


Вільям Сомерсет Моем(1874-1965р.) - відомий англійський письменник, драматург, романіст, новеліст і критик. Моем - автор творів, що справедливо посіли помітне місце в світовій літературі . В майстерно створеному романі "Театр" дається реалістична панорама життя англійського суспільства першої половини двадцятого століття. Основна мета автора - показати творчий шлях великої актриси, високі ідеали служіння мистецтву. Письменнику притаманна майстерність оповідача, правдивість, відточеність літературної форми, заснованої на принципі простоти, дохідливості та милозвучності.

Коментарі