Бібліотеки Європи

Бодліанська бібліотека Оксфордського університету.

До Дня Європи та Року Європи в Україні ми підготовили віртуальну подорож дивовижними старовинними та сучасними бібліотеками Європи. "Бібліотеки - це скарбниці всіх багатств людського духу" - стверджував німецький філософ Готфрід Лейбніц. Саме Європу визнано "бібліотечним" континентом - тут знаходиться 440 000 бібліотек.
Бодліанська бібліотека, основна дослідницька бібліотека Оксфордського університету – одна з найстаріших бібліотек Європи і друга за величиною бібліотека Великобританії. Бодліанська бібліотека, заснована у 1602 році, є однією з найстаріших бібліотек Європи. У бібліотеці розміщено понад 11 мільйонів примірників, у тому числі багато літературних скарбів, що мають історичне значення: чотири екземпляри «Великої хартії вольностей», Біблія Гутенберга та Перше фоліо Шекспіра (з 1623 р.)

Будівля – винятковий витвір архітектури XVIII століття, який був названий на честь благодійника, медика Джона Редкліффа (John Radcliffe). За її дизайн відповідав впливовий британський архітектор Джеймс Гіббс (James Gibbs), який дотримувався англійського палладіанського стилю.

Бібліотека займає комплекс з п'яти будівель на Брод-стріт в Оксфорді, крім того в різних місцях Оксфорда, в різних коледжах розташовані її філії і відділення.

Першу будівлю спеціально для бібліотеки було побудовано в XIV столітті за розпорядженням Томаса Кобем. Книги в ній були прикуті ланцюгами до полиць – читати їх було можна, а винести з бібліотеки – ні.

При запису в бібліотеку читачі приносять спеціальну присягу. Раніше вона була усною, тепер читачі у письмовій формі (можна на рідній мові) обіцяють, що не будуть псувати і виносити з бібліотеки книги та інше майно, не будуть приносити до бібліотеки ніякого вогню, не курити і будуть виконувати правила бібліотеки.

Бібліотека De Krook.

Ця дивовижна сучасна бібліотека була заснована у 2017 році в місті Гент в Бельгії. Монументальну споруду, яка включає твори художника Міхаеля Борреманса (Michaël Borremans), спроектувала гентська архітектурна фірма Coussée & Goris Architecten та їх партнери, TV RCR Aranda Pigem Vilalta Arquitectes. Будівля схожа на купу горизонтальних плато з видом на Шельду. По задумці вона повинна функціонувати як місто зі своїми вулицями та площами, ця мета досягається завдяки тому, що будівля взаємодіє за навколишнім середовищем. Бібліотека De Krook є публічною бібліотекою, яка використовує технології для вдосконалення та урізноманітнення того, що вона може запропонувати: додаток для навігації по своїх колекціях, резервування або поновлення примірника; цифрові файли відповідної та поточної тематики; онлайн-рекомендаційний інструмент для отримання більшого задоволення від читання, адаптований до особистої поведінки читання.

Бібліотека Адмонтського абатства.

Ця унікальна старовинна бібліотека була заснована у 1776 році в Австрії, місті Адмонт. Бібліотека Бенедиктинського монастиря – найбільша монастирська бібліотека у світі. Бібліотека зберігає 70 000 томів, у тому числі 1400 рукописів та 900 інкунабул. Деякі примірники подарував бібліотеці архієпископ Гебхард, який заснував монастир у 1074 р.


Розташована на річці Енс, в передгір’ї Альп, бібліотека в буквальному сенсі вражає своєю красою. Архітектору Йозефу Х’юберу (Joseph Hueber) було доручено розробити дизайн зали. Бібліотека увінчана сімома куполами, стелі яких прикрашені фресками Бартоломео Альтомонте (Bartolomeo Altomonte), що показують різні етапи людських знань. Також примітними є скульптури «Чотири останні речі» Джозефа Стаммеля (Joseph Stammel): смерть, небо, пекло та Страшний суд.

Муніципальна бібліотека Сандро Пенна.

Бібліотека розташована в Італії, місті Перуджа. Вона була заснована у 2004 році. При першому погляді на Сандро Пенна, може здатися, що космічний корабель випадково приземлився в італійському містечку – Перуджіа. Але ця споруда, будівництво якої було завершено у 2004 році, насправді створена міланськими архітекторами з Studio Italo Rota. Її екстер'єр з рожевого скла світиться у ночі, а панелі фасаду при вході прикрашені уривками з творів тезки бібліотеки – перуджійського поета Сандро Пенна (Sandro Penna). Кольорові рішення інтер'єру та звукоізоляція допомагає створити оточення, ідеальне для читання та навчання.

Коментарі