Подвиг. Перемога. Пам'ять... 📗📖


8 та 9 травня відзначаються Дні пам'яті та примирення, присвячені пам'яті жертв Другої світової війни в Європі, оголошені Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН. Друга світова війна – глобальний військовий конфлікт в історії Землі та причина найбільших трагедій ХХ століття, була найжорстокішою і найстрашнішою в історії людства. У пам’яті тих, кому судилося через неї пройти, назавжди залишився той важкий час. Друга світова війна у всьому світі забрала життя 50 мільйонів людей. Пропонуємо переглянути книжкову виставку "Подвиг. Перемога. Пам'ять..." підготовлену До Дня пам’яті та примирення і 75-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
Ці книги - про подвиги, про смерть, любов і надію, про горе і радість, про бажання жити і самопожертву заради інших - словом, про те, якою була ця війна насправді, і чим довелося за неї заплатити.




Книга автора-киянина "В окопах Сталінграда" – війна без прикрас. Де люди більше не люди, а жива сила, витратний матеріал. Найчастіше без техніки. "Не щастить нашому полку. Яких-небудь нещасних півтора місяця лише воюємо, і ось вже ні людей, ні гармат. По два-три кулемети на батальйон… І зовсім недавно тільки в бій вступили – двадцятого травня, під Терновою, коло Харкова. Прямо з ходу. Необстріляних, що вперше потрапили на фронт, нас перекидали з місця на місце, клали в оборону, знімали, пересували, знову клали в оборону. Це було в період весняного харківського наступу".



"Бабій Яр" - документальний роман російського письменника Анатолія Кузнєцова, заснований на спогадах дитинства автора. Анатолій Кузнєцов, уродженець Києва, в 1941 році разом зі своєю матір'ю, дідом і бабусею, не встиг евакуюватися з рідного міста. Протягом двох років Кузнєцов прожив в Києві, де став свідком звірств німецьких окупантів щодо мирного населення.
"Голих людей будували невеликими ланцюжками і вели у проріз, прокопаний в обривистій піщаній стіні. Що за нею – не було видно, але звідти мчала стрілянина. Матері особливо копошилися над дітьми, тому час від часу який-небудь німець чи поліцай, розсердившись, вихоплював у матері дитини, підходив до піщаної стіни і, розмахнувшись, жбурляв його через гребінь, як поліно".

Роман "Прокляті і вбиті" - одне із самих драматичних, трагічних і правдивих творів про солдатів Великої Вітчизняної війни. Пережите на війні, війна, якою бачив її Віктор Астаф'єв на передовій, стали центральною темою творчості письменника. Саме цим романом Астаф'єв підбив підсумок своїм роздумам про війну як про злочин проти розуму.

Віктор Астаф'єв, видатний російський письменник, фронтовик органічно не переносив фальшиву "героїзацію війни". Його роман "Прокляті і вбиті" вийшов лише в 1994 - 1995 роках. Саме там він показав всю нікчемність і брехливість "видумок політруків", які бачили зазвичай всі кошмари війни на безпечній відстані, і були спантеличені, як правильно і ефективно відрапортувати начальству.
"Днепровские плацдармы"! Я был южнее Киева, на тех самых Букринских плацдармах. Ранен был там и утверждаю, до смерти буду утверждать, что так могли нас заставить переправлятся и воевать только те, кому совершенно наплевать на чужую человеческую жизнь. Те, кто остался на левом берегу, "не щадя жизни", восславляли наши подвиги. А мы, на другом берегу Днепра, на клочке земли, голодные, холодные, без табаку, патроны на строжайшем счету, гранат нет, лопат нету, подыхали, съедаемые вшами, крысами, откуда-то массой хлынувшими в окопы..."





"Татуювальник Аушвіцу" – це надзвичайна історія одного-єдиного життя і великої любові. Авторка Гізер Морріс відтворює шлях однієї людини через найгірші часи і місця в історії. Це реальна історія колишнього в'язня Аушвіцу Лалі Айзенберга (Соколова), яку він розповів лише після смерті кохання свого життя – дружини Гіти.


Через освіченість і знання багатьох мов Лалі був татуювальником табору смерті. Завдяки цьому він зустрівся у 1942 з молодою Гітою Фурман. Кохання з першого погляду Лалі обіцяє собі пронести крізь усе життя. Незважаючи на висвітлення найжахливіших сторінок людської історії – цей роман є зворушливим, щемливим та життєствердним.




Головний герой цього біографічного роману Луї Замперіні - американський легкоатлет, учасник Олімпійських ігор 1936 року - під час Другої світової війни, ставши льотчиком, проходить через такі випробування, про які навіть читати моторошно. Виживши в умовах найжорстокіших знущань, принижень і голоду в японському таборі для військовополонених, у післявоєнний час Замперіні знаходить душевний спокій лише після того, як зустрічається з колишніми своїми катами і прощає їх. Читачеві буде цікаво з перших вуст дізнатися про таку маловідому для широкого загалу складову Другої світової війни, як Тихоокеанський театр воєнних дій.



"Відвага і страх" - саме те, чого потребує суспільство у стані перманентної війни з минулим. Авторка книги - професор Варшавського університету, відомий українолюб. Книгу Ольги Гнатюк "Відвага і страх" було презентовано 10 вересня 2015 року на Форумі видавців у Львові, де вона була названа Книгою року.

Це історичне видання про Львів часів Другої світової війни. Головну увагу зосереджено на поведінці людей, які постали перед загрозою смерті. Однак незвичність оповіді, що спирається на щоденники, спогади, листи і навіть протоколи допитів, полягає не тільки в цьому. Йдеться про долю людей і водночас долю польської, української та єврейської інтелігенції, про складні стосунки між ними, про різні вияви солідарності та ворожості, в основі яких лежали відвага і страх.



Чи зможе колючий дріт розділити душі людей? І чи приходить розплата за наші гріхи? Розібратися у цьому вам допоможе роман ірландського письменника Джона Бойна "Хлопчик у смугастій піжамі". Дев’ятирічний Бруно разом із сім'єю переїжджає зі свого комфортабельного будинку в Берліні до нового дому у загадковому місці Геть-Звідси, де його батька призначають комендантом концтабору. Випадково він знайомиться з єврейським хлопчиком Шмулем, маленьким в’язнем. Між ними зароджується справжня дружба, яку, однак, розділяє колючий дріт.

Роман "Хлопчик у смугастій піжамі" отримав дві премії Irish Book Awards, премію Bisto Book of the Year і був призером або представлений в «коротких списках» декількох міжнародних нагород. Крім цього, роман 80 тижнів очолював список бестселерів Ірландії та очолив New York Times Bestseller List і був бестселером у Іспанії в 2007-му і 2008-му роках. У всьому світі продано понад 5 мільйонів примірників книги.


Майже сім мільйонів солдат в семи арміях – такий фронт виставила Україна в боротьбі проти нацизму. Українці, що походили з різних куточків України та світу, воювали в Червоній армії, УПА, Війську польському, Французьких, Британських, Канадських збройних силах та армії США. Вони були партизанами; служили як у допоміжних формуваннях, так і на передовій. Майже всі дістали високі відзнаки країн, за які вони воювали.

Коментарі