Як збудуєш, так і житимеш

18 вересня в бібліотеці відбувся народознавчий захід "Як збудуєш, так і житимеш" за участю членів народознавчого клубу "Калинонька". На захід, присвячений традиційній українській хаті, було запрошено студентів Вінницького коледжу будівництва і архітектури КНУБА.  Рідний дім - місце найбільш радісних та сумних моментів,  символ щастя, добробуту, єдності сім’ї та роду.





Українська хата – невід’ємна частина культури нашого народу. Вона є матеріальним втіленням уявлень та вірувань українців, укладу їхнього життя, побуту та взірцем естетичних вподобань. Хату завжди тримали у бездоганній чистоті, а дверей ніколи не замикали.




Керівник народознавчого клубу "Калинонька" Гнатенко Лідія Федорівна
ознайомила молодь з житловою обрядовістю українців, зокрема на Поділлі

Характерною рисою народного житла була простота плану хати

У народному житлі завжди багато уваги приділяли художньому оздобленню.
Вірили, що тільки розмальована хата може бути надійним захистом від злих сил.
Магічне значення мали і настінні розписи.







Віддавна у будівництві  житла на Поділлі використовували глину і солому.
Сам процес зведення житла відбувався за участі майстрів та толокою, завдяки взаємодопомозі громади.

Існувала традиція на кутах майбутньої хати закопувати монети, певні предмети побуту, щоб господарі жили щасливо, завжди мали гроші. 


Вибір місця для нової хати був одним із найважливіших обрядів, пов'язаних із народним житлом. До уваги брали багато чинників: віддаленість житла від вулиці, рельєф садиби, розташування хати щодо сторін світу.



Дуже велике значення для щасливої новобудови мав також час її закладання. Зазвичай найкращими днями для цього були весняні та літні. Якщо закласти хату на новий місяць, то в хаті буде завжди достаток. Серед тижня найбільш сприятливими днями вважались вівторок, четвер, п’ятниця і субота.



У національній свідомості українця хата є не просто місцем для проживання, а своїм, рідним, власним куточком. Кожен господар у своїй хаті є пан. Своє власне житло дає простір діям, воно приймає людину яка б вона не була


Коментарі