Через музику до порозуміння та гармонії


22 січня в читальній залі нашої філії лунала українська народна пісня. На базі бібліотеки відбулась перша зустріч учасників проекту "Через музику до порозуміння та гармоніі". За ініціативи громадської організації «ВІСЬ», Українського Жіночого Фонду та підтримки Фундації Ч.С.Мотта розпочадась реалізація грантового проекту «Внутрішньопереміщені особи і громада»., і це дуже символічно.
Бо саме сьогодні, коли українці відзначають День Соборності на свято зібрались мешканки місцевої громади та жінки, що змушені були покинути свої домівки через події на сході нашої країни. Головною метою проекту організатори вважають покращення психологічного, емоційного стану жінок ВПО та інтеграція їх у життя місцевої громади через організацію змістовного дозвілля.

Реалізація даного соціального проекту передбачається з січня по квітень. Нові громадяни нашого міста отримають можливість розширити коло свого спілкування, знайомств, відчути себе більш впевнено у ньому, реалізувати свої творчості здібності через вивчення та виконання на чолі із музичним керівником українських народних пісень. Перша зустріч у рамках проекту відбулась 22 січня 2017 року.

Проект «Через музику до порозуміння та гармонії» (громадська ініціатива Оксани Романюк, Олени Тараненко та Олени Ткаченко) буде реалізовуватись упродовж січня-квітня 2017 року в рамках проекту «ВПО та громади» ГО «Вісь» разом з Українським Жіночим фондом за підтримки фонду Ч. С. Мотта. 

Оксана Романюк – координаторка проекту – згадує, що під час інтерв’ю одна жінка із Луганська розповіла про те, як під час обстрілів, коли ховались у підвали, вона, щоб не збожеволіти, починала співати і наголосила, що підсвідомо співала саме українських народних пісень. Музичною наставницею стала Юлія Васюк – членкиня ГО «Етномайстерня Коло», співачка, фольклористка, викладачка народного вокалу Вінницького училища культури і мистецтв імені Миколи Леонтовича, керівниця фольклорного гурту «Мокоша». Допомогали - сьогодні Юлії її колєжанки - Вікторія Ніколаєва, Тетяна Коваль та Інна Єрмакова.

Сьогодняшній день направду став святом - святом у душі і серця, бо он яка в нас родинонька зібралася поспівати! Тридцять голосів злилися в єдине ціле - пісенна соборність жінок ВПО - чи це незнаково? Співати може кожен - ми довели це на мистецькій акції. Традиції не перервуться, не зникнуть, бо українські Берегині співають пісень, як і тисячу років тому. Разом. Бо разом - непереможні! - впевнена Юлія Васюк.

Всіх нас об’єднала безсмертна українська пісня. Не секрет, що спів розкриває найпотаємніші можливості душі, вивільняє енергію і дає снагу до життя. Через музику може здійснюватися захисний механізм перетворення негативних почуттів болю, гніву, страху, агресії та їх вираження в соціально прийнятій формі в процесі творчості - стверджує учасниця заходу Оксана ПойдаСпіви виконували у супроводі музичних народних інструментів, якими, на диво, досить вправно користувалась малеча. Новостворений хор звучав злагоджено й гармонійно, ніби й співали разом не вперше. Отож, чекаємо наступних вихідних, аби із натхненням прилучитись до бездонних джерел української народної пісні.


Юлія Васюк

Голова ГО "Вісь" Світлана Дубина

Координатор проекту Оксана Романюк


Дивовижна атмосфера душевного тепла відчувалась уже на початку зустрічі


Пісня лунала гучно і щемно, бо люди, що співали її три роки тому на рідній землі, більше там не живуть



Коли почали співати, то дуже зворушливо було спостерігати, як світліли лиця, розквітали посмішки, розправлялись плечі, лунав сміх і випромінювали радість очі. Час злітав непомітно.












Коментарі