Віночок - оберіг і лікар


16 червня члени народознавчого клубу "Калинонька" запросили до бібліотеки студентів Вінницького колекджу будівництва і архітектури прийняти участь у заході "Віночок - оберіг і лікар". 

Здавна українки ставилися до цього атрибуту надзвичайно відповідально, вкладали у нього свою душу, помисли та прагнення, знали, що це не просто прикраса, сплетена з абияких квітів, а своєрідний оберіг від “дурного ока” та злих чар, він і болі знімає, і волосся береже. Плетіння віночка – то ціла наука, яка раніше передавалася з покоління в покоління: треба ж було дівчині знати, як і коли квіти збирати, як вплітати та яке зілля з яким поєднувати, як “почаклувати” над квітами, щоб вони довше були свіжими, бо зів’ялий вінок – не на добро.

Кожна рослина у вінку мала своє значення, а правильне поєднання квітів несло в собі певну символічну функцію розповідає молоді член клубу "Калинонька" Косич Наталя Миколаївна. Мальва, калина, безсмертник, деревій, незабудка, чорнобривці, барвінок, любисток, волошка, ромашка, червоний мак, хміль – це 12 основних квіток в українському віночку, хоча і соняшник додавали, півонію й ружу, м’яту і материнку, польовий дзіночок і лілею, вишневий і яблуневий цвіт тощо.

Ромашка символізує – кохання, ніжність і вірність; любисток і волошка у віночку – символ людяності та вірності; барвінок – життя та безсмертя душі людської; калина – то дівоча врода. Не менше значення приділялося стрічкам (лєнтам, биндам): їх кольору, довжині, підбору. Дванадцять кольорів, кожен з яких був оберегом, і лікарем, захищаючи волосся від чужого ока. Важливе ритуальне значення віночка в українських звичаях.



Кожна рослина у вінку мала своє значення, а правильне поєднання квітів несло в собі певну символічну функцію розповідає молоді член клубу "Калинонька" Косич Наталя Миколаївна





Театралізоване дійство за участю членів клубу "Калинонька" 



Коментарі