Барви Великодня


Весна - це пора пробудження природи. А ще - пора чудових свят, одне з яких - Великдень. До цього дня люди готувалися заздалегідь: прибирали оселі, пекли паски та розписували яйця, збирали великодній кошик. Кажуть, що великодньої ночі небо "відкривається", отож люди намагалися не спати, йшли до церкви на всенощну. Посвятивши паски, розговлялися вдома. А вдень чекали гостей. На захід, присвячений українським народним традиціям святкування найвеличнішого свята року - Великодня завітали студенти Вінницького коледжу будівництва і архітектури КНУБА.

"Народ живе красою, вміє не лише створити, а й обезсмертити себе у прекрасному. Стільки стрілося в писанці! Казка, пісня, бувальщина, материнська колискова і росяна стежка дитинства, вінок першого кохання і дужість повноліття, мудрість старості і присмак вічності у присмерку вечірнього неба. З радістю - смуток, з усмішкою - надія..."
писав Михайло Стельмах.

Керівник народознавчого клубу "Калинонька" Лідія Федорівна Гнатенко ознайомила зібрання з традиціями святкування Великодня на Поділлі та своїми родинними традиціями. Студенти Вінницького будівельного коледжу розповіли про свої сімейні традиції святкування та принесли прикрашені та оздоблені власноруч писанки та крашанки. Великдень - свято відродження матінки-природи, свято її воскресіння,- впевнена викладач Вінницького будівельного коледжу, знавець та шанувальник українських народних традицій Юлія Валеріївна Мала. До Великодня господиня власноруч вишила святкову серветку. Ольга Григорівна Пилипчук(зав.відділом ОЦТТУМ) запропонувала членам клубу "Цікаве дозвілля" та всім бажаючим створити до свята прикрасу-оберіг "Курчатко".






Великдень - свято відродження матінки-природи, свято її воскресіння,- впевнена викладач Вінницького будівельного коледжу, знавець та шанувальник українських народних традицій Юлія Валеріївна Мала. До Великодня господиня власноруч вишила святкову серветку.




Ольга Григорівна Пилипчук(зав.відділом ОЦТТУМ) запропонувала членам клубу "Цікаве дозвілля" та всім бажаючим створити до свята прикрасу-оберіг "Курчатко"











Коментарі