Цілюща сила маминих оберегів


19 березня в приміщенні бібліотеки відбувся захід, присвячений родинним реліквіям та оберегам "Цілюща сила маминих оберегів". Родинний міст єднає покоління. Українці дуже поважають і цінують свою сім’ю, свою родину, народні звичаї та традиції.

Українці — світлі душею люди. Вони вміють бачити і творити красу. Тому серед них так багато поетів, співаків, художників, казкарів... А скільки є в нашого народу казок, повір’їв, легенд, дум, прислів’їв та приказок — на всі випадки життя! От, наприклад: «Із щастя та горя скувалася доля», «До свого роду — хоч через воду», У кожній родині цінувалися знання, кожен прагнув знати якомога більше.

Українку по вишивках і чарівних рушниках-оберегах упізнають в усьому світі. Українська жінка і сорочку синові вишиє на щастя, і рушника на долю. Тому рушник і став синам та донькам оберегом, бо це — сама материнська любов і щира молитва, що оберігають її дітей від біди в далеких дорогах. Поезія родинного оберега споконвіку жила у родині, міцно закріпившись у свідомості українців стверджує керівник народознавчого клубу "Калинонька" Гнатенко Лідія Федорівна. 


На передньому плані наші постійні учасниці клубу: Неля Григорівна Мирончак; Антоніна Антонівна Дзісь і Неоніла Михайлівна Плахотнюк


Зі своїми сімейними реліквіями присутніх знайомить Н.М. Плахотнюк


А в родині Антоніни Антонівни - найцінішим скарбом є ось ця, на перший погляд непримітна шкатулка, яка зберігає тепло рук майстровитого дідуся

З давних давен вважається найшанованішою ікона "Казанської Матері Божої". В руках Н. Г. Мирончак саме ця ікона, але їй майже 110 років. Молилися до неї п'ять поколінь.



Студент Вінницького коледжу будівництва і архітектури Андрій..
з домотканною, вишитою сорочкою своєю прабабусі


"Живий" хліб за старовинним рецептом бабусі







Коментарі