Проект "Стежка". Початок


Будівля нашої бібліотеки знову перетворилась на арт-об'єкт. Розпочалось втілення в життя вінницької частини проекту агенції подій «АртПоле» «Стежка», в рамках якого у простори українських міст вплітають кримськотатарські й українські знаки, символи, орнаменти. Відправною точкою проекту стали роботи відомого кераміста Рустема Скібіна про Крим, яким він є зараз, яким він був донедавна, та той Крим, який був описаний Михайлом Коцюбинським більш як сто років тому.

Відчуття, переживання, емоції, які вкладав Коцюбинський у фрази, що ними описував Крим, та ще семантика традиційного кримськотатарського орнаменту надихнули художників на створення ескізу. Команда вінницьких художників на чолі з Олександром Нікітюком втілюють проект "Стежка" в життя.

Фасад та бічна стіна бібліотеки перетворюється на полотно, на якому розквітнуть троянди та білі лілеї, зачервоніють гранати, плаватимуть дивні риби і крізь плетиво ліній виринатимуть знакові фрази з оповідань М. Коцюбинського «Під мінаретами», «В путах шайтана», «На камені», «У грішний світ» і, можливо, спонукатимуть перечитати земляка-класика, або ж просто згадати красу Криму.

"Тут є символи квітів, полум’я, човна, зірок, а у центральному елементі зашифровано сонце, як символ світла, знань, традицій. «Око» кримськотатарською означає небо, «кок» - блакитний. Ці слова повторюються циклічно та створюють промені символічного сонця» - пояснюють Рустем Скибін та ідейний натхненник проекту Ольга Михайлюк.

Відчуття, переживання, емоції, які вкладав Коцюбинський у фрази, що ними описував Крим, та ще семантика традиційного кримськотатарського орнаменту надихнули художників на створення ескізу

Команда вінницьких художників на чолі з Олександром Нікітюком втілюють проект "Стежка" в життя

Вінницька художниця Юлія Гушул, яка допомагала Рустему у створенні ескізу, втілює свій творчий задум на стііні бібліотеки

Коментарі