Барви Великодня



Напередодні Великодня в приміщенні бібліотеки відбулося чергове засідання народознавчого клубу "Калинонька". Звичаї українського народу, великодні традиціі та майстер-класи по виготовленню писанок - тематика квітневого зібрання. Майстер-клас з виготовлення традиційних писанок та крапанок проводить Паяцика Аня. Писанки малюють: Шевчук Адріана, Дубінська Анастасія, Самойлюк Олена, Шунда Дарина.
Традиція виготовляти писанки та крашанки виникла в Україні дуже давно, ще з передхристиянських часів. Писанкові символи, як і вся архаїчна українська символіка, спільні зі знаками на вишивці, ткацтві. Вінницька область належить до тих небагатьох, в яких традиція писанкарства не переривалась, а знакову систему подільських писанок спеціалісти вважають найдавнішою і практично незміненою.

Українська писанка - явище культури, у якому народ виявив свій мистецький хист, здатність до творчого осмислення та художнього узагальнення навколишнього світу. Писанка є вісником добра, надії й радості, що центрує в кольорах, лініях, ритмах орнаменту уявлення народу про єдність сфер небесної і земної, про красу нашої землі.


Студенти Вінницького будівельного технікуму груп 18А1, 18А2, 15З1 - учасники та гості клубу "Калинонька". студентка Цапенко Маргарита (у центрі) розповідає про історію писанки

Гнатенко Лідія Федорівна розпочинає зустріч та знайомить присутніх з молодою майстринею-писанкаркою Паяцикою Анною






Писанка викладена зерном - робота студентки Вінницького будівельного технікуму Самойленко Вікторії 








Писанки, виготовлені в техніці декупажу







Викладач ВБТ Комаровська Інна Олександрівна

Оздоблення та прикрашання яєць квілінгом



Лідія Федорівна Гнатенко виготовляє крапанку






Коментарі