День дідусів



Сьогодні у різних державах світу відзначають свята, приурочені людям, професіям, подіям. Особливою теплотою родинного спілкування наділені День матері, День батька. Однак недарма в народі кажуть, що перші діти – це внуки. Тож у багатьох країнах почали вшановувати ще й бабусь, і навіть дідусів.
У Молдові уряд держави прийняв рішення щороку вітати бабусь в останню суботу вересня. У Франції таке свято проходить у першу неділю березня. Із 2005 року кожну першу неділю жовтня відзначають італійських бабусь. Наші польські сусіди підійшли до проблеми вшанування значно серйозніше і щороку, в другій половині січня, вітають не лише бабусь, а й дідусів. 21 січня – День бабусі, а 22 січня – День дідуся. У Польщі свято швидко «прижилося» у багатьох сім’ях. Традиційно у дні свят діти із батьками готують сувеніри, листівки і йдуть вітати бабусь, дідусів, а ті, у свою чергу, частують найрідніших гостей солодощами. Такі славні традиції вже перейняли турки. У 2008 році вони заснували день бабусі та дідуся. Датою обрано 8 лютого, перед Днем Святого Валентина (Днем усіх закоханих), щоб ми добре пам'ятали – усе починається з бабусь і дідусів, без яких ми б не з'явилися на світ, і, тим більше, не закохувалися б. Ініціативу Туреччини підтримали ЮНЕСКО та культурні комісії ЄС.

Таку увагу до наших близьких рідних не можна назвати надмірною. Роль більшості бабусь і дідусів важко оцінити. Трапляється, що вони повноцінно заміняють батьків. За інформацією СМІ майже 65% опитуваних респондентів зізнались, що більшість життєвих порад, філософських, моральних, культурних, національних цінностей перейняли від дідусів. Бабуся ж стала символом жіночості, лагідності, дбайливості, працьовитості, вірності. Життя неймовірно коротке. 

Ще зовсім недавно ми були маленькими дітьми, а вже за якусь мить – помічаємо сивину на своїх скронях. Щойно пригощалися бабусиними пирогами, а незабаром – вже самі матимемо внуків. Найціннішим скарб стає тоді, коли його втрачаємо здоровому заздрю тим, хто може прийти до. За щоденними клопотами не маємо права забувати про тих, кому завдячуємо своїм здоров’ям, успіхами, життям. Цього року Свято дідусів вперше проводиться в Україні, зокрема у Вінниці. Наш колектив вирішив теж долучитися до нової традиції і організував веселе свято для жителів мікрорайону.


























Коментарі