Мова - голос нації

Щороку 9 листопада в Україні відзначають День української писемності та мови. Свято запроваджене указом Президента України 6 листопада 1997 року на підтримку ініціативи громадських організацій – в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. Він є автором найдавнішої пам’ятки історіографії та літератури українців – "Повісті минулих літ".




Українська мова - одна з головних цінностей нашої країни, наша гордість і наш скарб.
Носіями української мови є 40-45 мільйонів людей, більшість з яких мешкають на території України. Поширена наша мова також у Молдові, Польщі, Румунії, Словаччині, Казахстані, Аргентині, Бразилії, Великій Британії, Канаді, США та інших країнах, де проживають українці. Українська мова є другою або третьою слов'янською мовою за кількістю мовців і входить до 30 найпоширеніших мов світу.

 

У День української писемності та мови, відбувся 22-й Радіодиктант національної єдності «Твій дім». Авторкою тексту стала українська письменниця та режисерка, член Українського ПЕН Ірина Цілик, а читала його народна артистка, Герой України Ада Роговцева.

Радіодиктант національної єдності був започаткований командою Українського Радіо у 2000 році. З того часу він щорічно проводиться у це важливе для України свято.
Працівники філії також долучились до Радіодиктанту "Твій дім" та презентували користувачам бібліотеки  книжкову виставку "Мова - голос нації".











Коментарі