Славетні земляки: Іван Безуглий

3 грудня виповнюється 95 років від дня народження
Івана Оксеновича Безуглого (1925-1995, Вінниця), українського історика, архівіста, дослідника антифашистського руху на Вінниччині 1941-1944років, автора документальних повістей.


Іван Безуглий - вететеран Великої Вітчизняної війни і органів державної безпеки, історик за фахом (у 1951 р. закінчив історичний факультет Дніпропетровського університету) і слідопит за покликанням.Наприкінці 50-х років минулого століття,  з-під його пера, тоді співробітника КДБ, почали появлятися статті і нариси про невідомі сторінки партизанського і підпільного руху на Вінниччині в роки минулої війни, учасником якої він був.


Польова ставка Гітлера «Вервольф» — одне з найзагадковіших місць в Україні часів Другої світової війни. Складність дослідження «Вервольфу» полягає в тому, що не збереглося жодних документів щодо його будівництва, планування бункерів, долі радянських військовополонених, які працювали на важких будівельних роботах


Іван Безуглий  першим за часів Радянського Союзу написав про ставку і зробив її існування відомим широкому загалу, Його книга «Тайны Вервольфа» вперше вийшла 1962 року, потім двічі перевидавалася. В її основу лягли документи з радянських і трофейних архівів, свідчення учасників і очевидців подій.


Оскільки Іван  Безуглий був членом обласної і міської комісій у справах антинацистського підпілля і брав участь у підготовці ряду оглядово-аналітичних документів про діяльність Вінницького підпілля, то мав доступ і можливість працювати з  секретними матеріалами і архівами.


Особливу цінність  мають документи про діяльність підпільних організацій та їх учасників – колишніх партизанів і підпільників, серед котрих широко представлені їхні післявоєнні свідчення і спогади, а також документи, зібрані Іваном Безуглим і пов’язані з діяльністю Вінницького підпілля, в тому числі статті, вірші, тексти виступів учасників підпілля.



Вже майже 60 років не згасає цікавість читачів до  книги Івана Безуглого «Тайны «Вервольфа», в якій  розповідається про підпільну і партизанську боротьбу справжніх  патріотів Вітчизни  проти окупантів в районі ставки Гітлера «Вервольф», що під Вінницею. 


Коментарі