Консультації городникам: роботи в серпні


Серпень – час відпочинку, але не від саду та городу. В останній місяць літа з'являється нова робота. Сад і город потребують уваги, турботи і догляду. Постійна праця та догляд за городом наприкінці літа гарантують щедрі врожаї. Пропонуємо корисні поради для городників зі сторінок періодичних видань "Розумне господарство" та "Порадник господаря", які передплачує наша філія. Серпень - місяць активного збору і переробки врожаю. За старих часів говорили: "Хто в серпні гуляє - той взимку голодує".


В серпні саме час для посіву сидератів на звільнені грядки. Висівають сидерати або "зелене добриво" для відновлення родючості і захисту від ерозії: вико-вівсяну суміш, ячмінь, бобові, фацелію. Для дренажу грунту і контролю "бур'янів" - гірчицю, редьку, гречку або жито. Для профілактики хвороб шкідників - фацелію, календулу, вико-вівсяну суміш, гірчицю. При посіві в сухий грунт бажано забезпечити полив. Якщо сидерати розсипаємо по землі, то посіви мульчуємо, найкраще соломою. Земля повинна піти в зиму накритою "ковдрою" мульчі, тому висаджені в серпні-вересні сидерати не потрібно скошувати. За зиму ці рослини відмінно ляжуть і встигнуть перепріти без ваших турбот.

Серпень - час збирання картоплі. На звільнені грядки висівають сидерати або зелень: кріп, шпинат, салат, цибулю на зелень та інше. Бульби картоплі, залишені для посадки, необхідно просушити і озеленити. В серпні також збирають на насіння плоди огірка (з чотирикамерною серединою), дині, кавуна, кабачка, патисона, гарбуза. Продовжується збір насіння помідорів, перцю, баклажанів. Після просушення насіння складають в паперові пакетики або тканинні мішечки для зберігання. На городі прибирають і сушать насінники цибулі, капусти, салату, редиски, ріпи, дайкону, буряка, моркви, петрушки, селери, пастернаку та інших дворічних коренеплодів, скоростиглих зелених рослин. Збирають також насіння однорічних квітів: маків, нігелли, волошки, календули і незабудки.


Наприкінці серпня – на початку вересня після збирання врожаю грядки порожніють.. Але грядки можуть ще попрацювати. Навіть на початку осені можна знову наповнити город яскравою смачною і корисною зеленню. Салати не тільки смачні і корисні, вони ще й високо декоративні. Їх можна сіяти не тільки двічі за сезон, а й узагалі протягом всього літа через невеликі інтервали часу. Салати терплять низькі температури, їх не лякають навіть заморозки до – 4–5 ОС. Посіяти можна сорти листкового салату з коротким періодом вегетації, які люблять прохолоду і не потребують довгого світлового дня. Найпоширеніший – латук, зокрема, ромен і айсберг. Листовий латук можна їсти через 35–40 днів після посадки.


Шпинат любить прохолоду і короткий світловий день, оптимальна температура росту для шпинату 15–19 ОС. Любить рясний полив. Збирати врожай можна, залежно від сорту, через 30–50 днів після посіву. Рукола має оригінальний гірчично-горіховий гострий присмак. Оптимальна для її росту температура – 14–18 ОС і короткий світловий день, не боїться заморозків до – 5–7 ОС. Важливо добре поливати руколу, інакше вона почне гірчити. Зрізати листя можна вже через 25–30 днів після висівання. Крес-салат має присмак гірчиці та хрону. Росте він надзвичайно швидко: 12–17 днів від посадки до збору. Крес-салат любить прохолоду, тому найкраще його вирощувати навесні і восени.


Пряні трави (кріп, коріандр, базилік, петрушка, цибуля на зелень і інші швидкорослі і холодостійкі) можна вирощувати у другу зміну. Урожай готовий до вживання через 20–40 днів після висівання. Щоб трави сходили швидше, насіння треба потерти в долонях, а після цього залити гарячою водою (не окропом), замочити на добу, а потім висівати. Землю треба як слід удобрити азотно-калійним добривом. Тоді сходів можна очікувати вже через 8–10 днів.

Китайська капуста (пак-чой). Її не варто плутати з пекінською – вона не утворює качана, а тільки формує розетку зеленого листя. Зовні вона більше схожа на салат, але за складом близька до білокачанної капусти. Вона містить незамінну амінокислоту лізин, яка очищає організм від шлаків і токсинів та підвищує імунітет. Це скоростиглий овоч, після висаджування розсади на грядку він готовий до вживання вже через 25–30 днів, а після висівання на грядку – через 40–60. Добре росте за температури 14–18 ОС. Це ідеальний претендент на серпневі і вересневі грядки.

Коментарі