Традиції української народної кухні: весільний коровай

27 вересня члени бібліотечного  клубу "Калинонька" підготували  народознавчий захід та театралізоване дійство "Випікання весільного короваю". Дізнатись про цікаві традиціїї української весільної народної обрядовості на Поділлі та приєднатись до дійства створення весільного  короваю було запрошено студентів Вінницького коледжу будівництва і архітектури КНУБА на чолі з викладачем Малою Юлією Валеріївною та учнів 8-го класу школи №14 з куратором дитячого об'єднання "П'ятничанська Січ" Півторак Світланою Віталіївною. До свята долучились також  зацікавлені відвідувачі філії. 





Головним весільним хлібом був коровай, який виготовлявся з дотриманням певного сценарію.Випікали коровай спеціально запрошені заміжні жінки, вони приносили з собою для тіста власне борошно, яйця. Процес випікання короваю обставлявся ритуальними і магічними діями. При цьому коровайниці повинні були перебувати у першому шлюбі і жити в злагоді. 



. Існувало повір'я, що вдало спечений коровай принесе молодим щастя, тріснутий віщує розлучення, а покручений — злу долю. Тому коровайниці «улещували» коровай приказками та піснями, випікали щасливе життя молодятам і мали працювати в доброму гуморі, весело, вправно та злагоджено.   

. Майстерно замісити тісто і виготовити з нього вироби – справа нелегка. Вона потребує хисту і терпіння. Нижня частина короваю – «підошва» – призначається для музикантів. На неї кладуть хрест, втикають копійки «щоб були багаті молодята»:







Кожен із весільних хлібів мав своє призначення: з паляницею йшли свататися, з шишками та калачем запрошували на весілля, голубки та гуски дарували коровайницям. Коровай був окрасою весільного столу як символ достатку й щастя, а наприкінці весілля його розподіляли між усіма присутніми







 Дружба розрізав коровай, а старший сват і хорунжий розносили гостям шматочок короваю і гуску.













Лідія Федорівна Гнатенко - керівник народознавого клубу "Калинонька"
ознайомила молодь з обрядом випікання і прикрашання весільного короваю, який й дотепер побутує  в селах на Поділлі,  та  пригостила всіх присутніх власноруч виготовленим смачним короваєм



Коментарі