Зустрічаємо весну.


13 березня о 12.00 у Центральному парку культури і відпочинку відбулись народні гуляння на честь свята Масляної (Масниці). В народі були поширеними дуже різноманітні назви цього свята: Масляниця, Сирна, Касаточка, Цукрові вуста, Чесна масниця, Весела, Перепелочка, Перебуха, Об'єдуха, Ясочка.
З давніх-давен Масляна вважалася жіночим святом. Чоловіки повинні були відкупитися у жінок, щоб мати право святкувати Масляницю.Тиждень перед Великоднім постом називається Масляна. Щодня жінки, молодь і діти гуляли, пригощались варениками з сиром. Набиралися сил перед довгим постом. «Днем прощення» називали неділю. Люди весело і водночас із сумом прощалися з Масляною, просили вибачення у всіх рідних та знайомих за минулі образи. А потім слідував Великий Піст — і про гучні гуляння, веселощі і розваги доводилося забувати. 

Масляну святкували в Україні, ще в язичницькі часи, свято, за традицією, відзначалося в період весняного рівнодення. З приходом християнства всі язичницькі звичаї поступово викорінювалися, однак традиція святкувати Масляну чи Масницю залишилася. Завжди Масляна святкувалася перед Великим постом, причому щороку в різний час. Цьогоріч з 7 по 13 березня. Символом свята також було спалювання опудала Зими 

















Коментарі