Вода - прадавній оберіг



Чергова зустріч народознавчого клубу "Калинонька" була присвячена значенню води в нашому житті, її властивостям, лікувальній та магічній дії, воді в обрядах та звичаях українців. На засідання клубу завітали студенти 1-го курсу ВКБіА КНУБА групи А2. Провела чергове засідання клубу викладач ВКБіА, знавець та шанувальник народних звичаїв Інна Олександровна Комаровська. Науковий фільм про властивості звичайної води змусим замислитись про майбутнє Землі та людства. Відвідувачі заходу мали змогу спробувати на смак воду з святих джерел, якою пригощала Інна Олександрівна.Вода - основа життя!
Воду наші предки називали Святою. У всіх народів вона була обожнювана, як сестра Сонця, тому що дає життя всьому сущому на землі. З покоління в покоління передавалося глибоке шанування води. Якщо без їжі людина може прожити до 40 днів, то без води і 3-х днів не проживе. Вода дає людині здоров'я. Недарма бажають:"Будь здоровий, як вода, і багатий як земля ". Парапсихологи довели: якщо людина ставиться до води по-Божому, то вода, що є в організмі, в разі небезпеки відводить зло, робиться невидимим щитом, захищає.

У народі вважали, що вода під час свят має магічну дію. Тоді вона очищує і зцілює. Дуже старими є обряди обливання водою, збирання роси та купання у певні періоди весни та літа. В українській хаті на лаві біля вхідних дверей завжди стояло відро з водою. Вода була своєрідним оберегом. Вона "нейтралізувала" негатив людей, які заходили в хату. Наші предки казали, що вода набуває магічної сили особливо тоді, коли над нею читаються молитви чи замовляння. Жоден обряд в українській родині чи громаді не обходився без води. У народних піснях, прозі, поезії оспівано воду. Народ створив багато прислів'їв, приказок про воду, водойми, дощ.








Коментарі